Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Katarine Alvir

''Svi čestitaju Borisu Johnsonu na pobjedi, ali to ne znači da će saga oko Brexita završiti. Sada slijedi nova faza''

Konzervativci Borisa Johnsona uvjerljivi su pobjednici parlamentarnih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osvojili su 364 zastupnička mjesta, što je njihova najsnažnija većina još od vremena Margaret Thatcher. Johnson će sada u parlamentu imati i više nego dovoljno ruku kako bi usvojio sporazum o razdruživanju s Europskom unijom i realizirao Brexit 31. siječnja.

Boris Johnson će u parlamentu imati i više nego dovoljno ruku kako bi usvojio sporazum o razdruživanju s Europskom unijom i realizirao Brexit 31. siječnja, odlučili su tako birači na referendumu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon velike pobjede na izborima Johnson odbacuje zahtjev škotske premijerke za drugim referendumom o neovisnosti, Sturgeon mu ekspresno odgovorila Slika nije dostupna Nakon trijumfa Torijevaca Ivana Petrović iz Londona: "Johnsonova senzacija bi se tako vrlo lako mogla pretvoriti i u Pirovu pobjedu"

Rezultati britanskih izbora iščekivali su se i u Bruxellesu, odakle je britanske izbore pratila reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir.

''Svi čestitaju Borisu Johnsonu na pobjedi i ističu da je ovime konačno razriješena situacija oko Brexita. Brexit je neizbježan i on će se dogoditi 31. siječnja. Međutim, to ne znači da će se time cijela saga oko Brexita zaista i završiti jer sada slijedi nova faza, a to je početak pregovora o budućim odnosima Europske unije i Velike Britanije, i to o svim aspektima tih odnosa – od trgovine, ribarstva, sigurnosti, zaštite podataka i tako dalje. Rok za to jer prosinac sljedeće godine – vrlo kratko i vrlo ambiciozno.

I sam Brexit i početak pregovora o odnosima EU-a i Velike Britanije dogodit će se tijekom hrvatskog predsjedanja koje počinje 1. siječnja 2020. Godine, s obzirom na to da je održan posljednji summit pod finskim predsjedanjem. Hrvatski premijer susreo se s finskom premijerkom, koja je prije nekoliko dana preuzela dužnost. Tom je prigodom ona Plenkoviću poklonila antistresnu snježnu kuglu kako bi se što lakše nosio s izazovima koje donosi hrvatsko predsjedanje Europskim vijećem'', izvijestila je iz Bruxellesa Katarina Alvir.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene