Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrošeno 30 milijuna dolara

Nakon obnove Kip slobode ponovo se otvara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kruna na Kipu slobode ponovo će biti otvorena za posjetitelje u nedjelju, na 126. godišnjicu otvaranja monumentalnog spomenika, nakon jednogodišnje obnove kako bi taj simbol New Yorka bio sigurniji i dostupniji invalidima, posebice ljudima u kolicima.

Obnova je stajala 30 milijuna dolara, a na Kipu slobode, koji se uzdiže na Otoku slobode u njujorškoj luci, obnovljeni su požarni alarmi, sustav prskalica i izlazni pravci kako bi sve bilo u skladu s novim sigurnosnim mjerama grada New Yorka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Spomenik jedinstva' Bit će visok 182 metra: Evo gdje se gradi najviši kip na svijetu! Slika nije dostupna Radnici na čekanju NASA na 55. rođendan ostala bez novca i gotovo prestala s radom

>> Kip Slobode kakvog još niste vidjeli

Sada ima i više stepenica, svekupno 393 stepenice, u odnosu na prijašnjih 354 koje su bile strmije. Kip je od postolja do baklje visok 46 metara. Nalazi se na 27 metara visokom kamenom potpornju koji se pak uzdiže na 20 metara visokom temelju u obliku zvijezde.

Ugrađen je i novi sustav ventilacije te je po prvi puta nakon osamdesetih godina obnovljen i sanitarni čvor. Svake godine Otok slobode posjeti oko 3,5 milijuna ljudi, iako ih većina ne ulazi u Kip slobode. Zahvaljujući obnovi, sada će se svake godine do same krune Kipa slobode moći popeti dodatnih 26.000 ljudi godišnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene