445113
445113
445113
445113
445113

Nakon napada njemački predsjednik kaže da je apsolutna sigurnost nemoguća

  • , 31.07.2016., 22:55
  • Autor:
  • komentara

Nijedna vlada ne može jamčiti svojim građanima punu sigurnost od terorističkih napada, rekao je u nedjelju njemački predsjednik pozivajući na nacionalno jedinstvo kao najbolju obranu nakon napada u kojima je u zadnja dva tjedna u Njemačkoj ubijeno 15 ljudi.

 
 
 
 
Joachim Gauck (Foto: AFP)
Joachim Gauck (Foto: AFP)

"Nigdje na svijetu nema političara koji mogu dati takva jamstva", rekao je Joachim Gauck, bivši luteranski pastor u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, na memorijalnoj svečanosti za žrtve napada u Muenchenu.

"Što međutim možemo učiniti je nešto na čemu ponovno trebamo raditi, to je savez vladinih tijela i oprez i aktivno civilno društvo. To je najbolja moguća obrana protiv rasta cinične računice nasilnih napadača".

U pet odvojenih napada između 18. srpnja i 25. srpnja, od kojih je za dva odgovornost preuzela Islamska država, isto tako su ranjeni desetci ljudi i raspršili su sve iluzije u Njemačkoj da je zemlja imuna na napade poput onih u susjednoj Francuskoj za koje je također preuzela odgovornost Islamska država.

Muenchen je bio poprište najkrvavijeg od njemačkih napada 22. srpnja u kojem je 18-godišnji njemački Iranac ubio devetero ljudi.

Dvojica od napadača u ostalim napadima, sirijski azilant koji se raznio u Ansbachu i izbjeglica iz Pakistana ili Afganistana koji je napao ljude u vlaku u Bavarskoj, imali su veze s islamističkim militantima, kažu dužnosnici. Ubojica iz Muenchena nije imao.

Kritičari kancelarke Angele Merkel za napade okrivljuju njezinu politiku otvorenih vrata za migrante u okviru koje je preko milijun migranata, mnogi od njih bježeći iz Sirije, Afganistana i Iraka, ušlo u Njemačku prošle godine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se