Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za demokraciju

Venezuela: Šef države koji drži svu vlast u rukama pristao na dijalog s oporbom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukob između venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i oporbe koja prosvjeduje tražeći njegov odlazak čini se nepomirljiv, no obje strane najavile su da će u srijedu pokušati uspostaviti dijalog.

Pregovori bi trebali početi u Dominikanskoj Republici u okviru posredovanja koje su predložili bivši šef španjolske vlade Jose Luis Rodgriguez Zapatero i dominikanski predsjednik Danilo Medina.

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

Do iznenadne objave, službeno potvrđene u utorak navečer, dolazi nakon mjeseci napetosti na ulicama Venezuele. U dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi, s padom cijene nafte, glavnog izvora prihoda, zemlju su između travnja i srpnja potresali gotovo svakodnevni prosvjedi često popraćeni nasiljem, zahtijevajući odlazak šefa države Nicholasa Madura, u kojima je poginulo 125 osoba.

Upravo je šef države, izabran 2013. s mandatom do početka 2019., službeno potvrdio u utorak navečer nastavak pregovora. "Zapatero i predsjednik Medina dobro znaju da sam bio promotor dijaloga s oporbom, prihvaćam stoga taj novi dan dijaloga", izjavio je na sastanku kabineta emitiranom na televiziji.

Nakon te objave, venezuelska oporba se ograničila na potvrdu sastanka u srijedu s dominikanskim predsjednikom.

"Odlučili smo poslati izaslanstvo na susret s predsjednikom Medinom kako bi predstavili ciljeve nacionalne demokratske borbe", napisala je oporbena koalicija Stola za demokratsko jedinstvo u priopćenju. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene