Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva operacija u SAD-u

Nakon dvije godine liječnici mu vratili lice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim kirurga bostonske bolnice izveo je prvu potpunu transplantaciju lica u SAD-u.

Pacijent Dallas Wiens teško je ozlijeđen 2008. godine kad mu je glava došla u kontakt sa strujnom žicom dok je popravljao dizalo. Iako je bio teško ozlijeđen, liječnici su mu uspjeli spasiti život, no lice mu je ostalo trajno unakaženo te je i oslijepio.Operacije transplantacije lica trajala je 15 sati i u njoj je sudjelovalo 30 ljudi.

Pročitajte i ovo Ana Papeš Uspjeh hrvatskih liječnika Ana ne skida osmijeh s lica, nedavno je počeo njezin novi život: ''Da je bilo jednostavno, nije. Sve sam morala prilagoditi“ Slika nije dostupna Stradao od metka Nakon 15 godina dobio lice

>> Prvi put u svijetu: Transplantacija obje ruke

Liječnici su mu zamijenili nos, usne, kožu, mišiće i živce na licu, priopćili su iz bolnice. 'Dallas se sjajno oporavlja i slijedi mu još jedna životna prekretnica. Nažalost, nije moguće vratiti mu osjetilo vida. Također, njegove crte lica neće nalikovati starima, niti će sličiti na svoga donora', kazao je vođa tima dr. Bohdan Pomahac.

Prva djelomična transplantacija lica obavljena u SAD-u obavljena je 2008. godine u Clevelandu. Operacija je trajala 22 sata i liječnici su uspjeli vratiti 80 posto lica Connie Culp ozlijeđenoj u pucnjavi 2004. godine. Prva potpuna transplantacija lica u svijetu izvedena je u Španjolskoj 2010. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene