Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misteriozni nestanci beba

Nakon 30 godina žena u Srbiji dokazala da joj je dijete ukradeno u rodilištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zorici Jovanović u rodilištu su rekli da joj je dijete umrlo nakon što je dva dana provela s njim u naručju. Nikada nije dobila papire da je dijete službeno mrtvo, a nisu joj dali ni tijelo.

Zorica Jovanović iz Batočine je prva žena iz Srbije koja je uspjela na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dokazati svoje sumnje da joj sin nije umro u rodilištu 1983. godine već da je ukraden i da je živ.

Pročitajte i ovo Stražar čuva ulaz u sudnicu u kojoj se vodi suđenje osuđenima Adventski sajam 2018. Napokon počinje suđenje: Četvorica potencijalnih pomagača strasburškom napadaču optuženi za terorizam Slika nije dostupna Let MH17 TUŽE PUTINA ZA 211,2 MILIJUNA EURA 'Vidljivo je da je Rusija pokušala prikriti svoju umješanost'

Njezina priča ukazuje da su nestanci beba iz rodilišta u Srbiji u periodu od sedamdesetih do danas realnost i da su trgovinom ljudima mnogi profitirali, piše Telegraf.

Beba Zorice Jovanović dobila je ocjenu 10, a sutradan je preminula. Podaci o njezinoj smrti nigdje nisu upisani do dan danas.

'U listopadu 1983. godine rodila sam zdravo dijete, sina, u Kliničkom centru u Ćupriji. Dva dana sam provela sa njim u naručju, dojila sam ga, bio je odličnog zdravlja. Trećeg dana u 6.30 ujutro babica je ušla u sobu i rekla da je moje dijete preminulo. Razlog – pucanje kapilara na mozgu. Kako, zašto se odjednom to dogodilo, nikad nisam saznala jer mi nisu ništa više rekli. Pokušala sam ga tražiti po bolnici, ali su me spriječili. Suprug i ja smo bili u šoku i tražili smo bilo kakav trag našeg sina, ali nikada, pa ni danas, nismo dobili nikakve papire na kojima piše da je on mrtav', ispričala je Zorica Jovanović.

Nade koje je imala da će saznati što se dogodilo sa sinom povećale su se kada je saznala da nije jedini slučaj. Zorica 2002. godine dolazi do informacije da je njen sin upisan u matičnu knjigu rođenih, ali ne i u knjigu umrlih. U neformalnom liječničkom izvještaju stoji da je uzrok smrti bebe - nepoznat. Obdukcija je rađena u Beogradu, a tijelo nikad nisu dobili.

Slovenija mora isplatiti odštetu žrtvi grupnog silovanja

Zorica se ohrabrena brojem roditelja koji su od 2002. godine masovno prijavljivali svoja iskustva iz rodilišta, obratila Strasbourgu, jer je država, tvrdi, sabotirala njenu potragu za sinom. Država nije ništa poduzela da se uđe u trag djetetu, a kada je 2003. Jovanović podnijela krivičnu prijavu protiv medicinskog osoblja rodilišta u Ćupriji, ona je odbačena.

'Nikakav novac ne može vratiti mog sina, koji je negdje živ i možda ima drugu obitelj. Ne zna da ga tražim već više od 30 godina. Sud je naredio Srbiji da u roku od godinu dana od pravomoćne presude, koja je donesena u rujnu 2013., poduzme nešto po pitanju pronalaska sve djece za koju se sumnja da su nestala iz rodilišta', kaže Jovanović. Prema presudi suda u Strasborugu, država joj mora isplatiti i 10.000 eura naknade. Suprug joj je umro prošle godine i nije dočekao epilog ove nesretne obiteljske priče.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene