Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog

Naknade za roaming ostaju do 2018.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog latvojskog predsjedništva EU-a je da mobilni operateri naplaćuju roaming još tri godine, a Europski parlemant predložio je ukidanje naknade krajem ove godine.

Europski mobilni operateri moći će naplaćivati roaming još tri godine, po novom prijedlogu latvijskog predsjedništva EU-a, dok je Europski parlament predložio da se te naknade ukinu potkraj ove godine, prenose u srijedu europski mediji.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Plenarna sjednica Europski parlament usvojio nekoliko važnih pravila za hrvatske građane, tiču se banaka, potrošačkih kredita, nabave oružja...

Ukidanje naknada za roaming prioritet je Europske komisije, koja je 2013. predložila reformu europskog telekom sektora kako bi se ukinulo nacionalne barijere.

Europski parlament prošle je godine velikom većinom glasova glasovao za ukidanje naknada za roaming unutar EU-a do kraja 2015., s obzirom na to da se potrošači često tuže na previsoke i netransparentne troškove korištenja mobilnih uređaja u inozmestvu.

Nove cijene roaminga u Europskoj uniji

Po prijedlogu latvijskog predsjedništva EU-a, telekomi će korisnicima nuditi 'osnovni roaming promet', što znači da će moći surfati internetom i telefonirati u inozemstvu po domaćim tarifama dok ne iskoriste taj ograničeni promet.

Dokument, u koji je Reuters imao uvid, ne navodi koliko bi taj promet trebao iznositi, no kaže se da cilj te mjere 'ne bi trebao biti repliciranje domaćih potrošačkih navika ili izbjegavanje neuobičajeno velikog prometa'.

Nakon što se iskoristi dopušteni promet, operateri neće smjeti naplaćivati roaming više od najvećih veleprodajnih cijena, što trenutačno iznosi 0,05 eura po minuti ili MB podataka.

Od srpnja, najveća naknada za roaming koju telekom operateri mogu naplaćivati iznosi 0,20 eura po MB podataka.

Stah u istočnoj Europi

Pronalazak rješenja za ukidanje naknada za roaming u maloprodaji zakomplicirale su veleprodajne naknade koje operateri međusobno plaćaju kada su im korisnici u inozemstvu.

Države članice s jeftinim domaćim tarifama, primjerice u istočnoj Europi, strahuju da će njihovi operateri biti prisiljeni povisiti domaće cijene ako se ne snize veleprodajne tarife koje oni plaćaju drugim operaterima kada su im korisnici u inozemstvu.

Sretan Božić 2015! Na taj dan se ukida roaming

Prijedlog latvijskog predsjedništva poziva Komisiju da pokrene reviziju europskog veleprodajnog tržišta roaminga i bude li potrebno iznese zakonske prijedloge kako bi se do sredine 2018. unijele promjene, što znači da naknade za roaming u maloprodaji do tada neće biti ukinute.

Države članice EU-a razgovarat će o latvijskom prijedlogu idući tjedan, a ako sve pristanu tada još treba postići kompromis s Europskim parlamentom i Komisijom, što znači da će prijedlog vrlo vjerojatno biti još mijenjan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene