458515
458515
458515
458515
458515

LJUDSKA MAŠTA MOŽE SVAŠTA Najzlobnije stvari koje je čovjek ikad napravio

  • , 27.11.2016., 17:28
  • Autor:
  • komentara

Da ljudska mašta može svašta, povijest stalno iznova pokazuje. Kako čovječanstvo napreduje u pozitivnom smislu, tako je i sve više zlobnih ''igračaka''.

 
 
 
 
Ubojiti plinovi (Foto: AFP)
Ubojiti plinovi (Foto: AFP)

Japanski pisac Haruki Murakami rekao je jednom prilikom da nema sjene bez svjetla, niti svjetla bez sjene te da tama raste proporcionalno sa svjetlom. Odnosno, s napretkom čovječanstva, raste i njegov potencijal samouništenja.

U skladu s tim, ekipa YouTube kanala ''Top 10 Archive'' istaknula je najzlobnije stvari koje je napravio čovjek. Ovo su neke od njih:

Sarin – službeno se smatra oružjem masovnog uništenja. Zabranjen još 1993. godine, koristio se i dugo nakon toga. Ovaj plin cilja na živčani sustav i dovodi do gušenja uslijed nemogućnosti kontrole grudnih mišića i pluća.

Iperit - Kada vidite fotografije vojnika iz Prvog svjetskog rata s plinskim maskama, velika je šansa da se u blizini koristio iperit, odnosno, takozvani "senf plin". Vojni stratezi podržavaju korištenje iperita, tvrdeći da on ublažava reakcije neprijatelja, međutim, kontakt s ovim veoma opasnim plinom može dovesti do ozbiljnih kemijskih opekotina, privremenog sljepila, jakih oštećenja respiratornog sustava, raka i plućnog edema.

Azbestna izolacija - Azbest je kombinacija šest silikatnih minerala i bio je naširoko korišten kao izolacija kuća i zgrada krajem 19. pa do sredine 20. stoljeća. Prisustvo azbesta samo po sebi nije opasno, ali ako se oštete, vlakna azbesta mogu prouzrokovati fatalne bolesti!

Nagazne mine - Dok se u ratnim vremenima vode rasprave o tome koliko su "korisne" mine, problem zapravo nastaje kada se ratovi završe, a mnogo godina kasnije neko krajnje nedužan nagazi na zaostalu bombu. Procjenjuje se da su nagazne mine odgovorne za više od četiri tisuće smrti godišnje.

Agent Orange - Riječ je o superotrovu herbicidu, kojim je uništavano lišće u šumama Vijetnama, kako se pripadnici Vijetkonga ne bi mogli skrivati. Posljedice raspršivanja ovog otrova osjećaju se i danas, a procjenjuje se da je zbog Agenta Oranga rođeno pola milijuna djece s invaliditetom.

Olovni proizvodi - Olovna boja, olovni benzin, stare igračke za djecu, vodovodne cijevi - sve ove stvari imaju nešto zajedničko - ekstremno su opasne i štetne za okolinu. Iako je potrebno biti u dodiru s ekstremno visokim nivoom olova da bi došlo do fatalnih posljedica, trovanje olovom je dovoljno loša stvar i može dovesti do halucinacija, gubitka sluha, insomnije, oštećenja bubrega, tremora, djelomičnog sljepila i depresije.

Plastika – Iako se čini kao prilično običan materijal, čak beznačajan, već se odavno pokazalo koliko je plastika štetna za okoliš. Godišnje se, samo u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama baci više od 15 milijuna tona plastike, a samo četvrtina te količine se reciklira. Oceani su zagađeni s najmanje 160 milijuna tona plastike.

Cigarete - Svi znamo da su nikotin i duhan prirodni proizvodi, ali čovjeku je palo na pamet da od njih napravi mali cilindrični izvor teških bolesti. Usprkos dobro poznatim lošim utjecajima na zdravlje, duhanske kompanije godišnje daju više od osam milijardi dolara da bi reklamirale svoj proizvod.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se