Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamišljeni ogresor

'ANAKONDA' Najveća vojna vježba u istočnoj Europi nakon pada komunizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna vježba Anakonda se odvija mjesec dana pred početak summita NATO-a u Varšavi 8. i 9. srpnja.

Dvije tisuće padobranaca, Poljaka, Amerikanaca i Britanaca, iskočilo je u utorak iznad sjevernog dijela Poljske na početku najvećih vojnih manevara u istočnoj Europi od pada komunizma kako bi se Rusiji pokazala snaga istočnog krila NATO-a.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Slika nije dostupna Snage za brzo djelovanje 12.000 vojnika u 'Anakondi', stižu i Amerikanci

Vojna vježba Anakonda se odvija mjesec dana pred početak summita NATO-a u Varšavi 8. i 9. srpnja u cilju snaženja nazočnosti Saveza u istočnoj Europi.

Zamišljeni agresor nazvan "Savez crvenih" ima na meti baltičke zemlje i sjever Poljske, a scenarij te 10-dnevne vježbe ne ostavlja nimalo sumnje. Predviđa obranu "Saveza plavih" protiv "malih zelenih muškaraca", aludirajući na muškarce u tim uniformama koji su sudjelovali u aneksiji Krima kao i u separatističkoj pobuni u Ukrajini.

"Cilj vježbe je utvrditi kapacitet zemalja NATO-a u obrani svog istočnog krila", kazao je poljski ministar obrane Antoni Macierewicz. U manevrima sudjeluje 31.000 vojnika iz 24 zemlje, među kojima je 19 iz NATO-a te zemlje pridružene Savezu u okviru Partnerstva za mir, poput Ukrajine. Tu je i 3000 vojnih vozila, 105 zrakoplova i 12 brodova.

Rusija je mirno reagirala, ustvrdivši tek da te vojne vježbe "ne pridonose stvaranju ozračja povjerenja i sigurnosti". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene