Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve siromašne osobe

Najveća optužnica u povijesti BiH: 600 ljudi bili su robovi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženo je 13 ljudi, a prema informacijama tužiteljstva BiH eksploatirajući svoje žrtve zaradili su najmanje tri milijuna eura

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv trinaest osoba koje tereti za organizirani kriminal i trgovinu ljudima, a riječ je o najopsežnijoj takvoj optužnici u BiH nakon rata, potvrđeno je u petak iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Nakon višemjesečne istrage utvrđeno je kako su pripadnici ove organizirane kriminalne skupine držali u ropskom statusu najmanje 600 osoba obećavajući im posao u Azerbejdžanu.

Moderni robovi: Evo kako žive radnici u tvornicama pametnih telefona

Žrtve su bile državljani BiH, Srbije i Makedonije, uglavnom siromašne osobe koje su tragale za poslom. Pripadnici kriminalne skupine protiv kojih je podignuta optužnica organizirali su njihov odlazak u Azerbejdžan u razdoblju od 2007. do 2009. godine. Svi radnici koji su tamo stigli bili su prisiljeni boraviti u u nehumanim uvjetima, oduzete su im putovnice i onemogućen povratak u matične države.

Boravili su u neodgovarajućem smještaju a bile su im uskraćene obećane plaće, novčano su kažnjavani i tjerani na prekovremeni rad.

'Poplava' robova u Velikoj Britaniji

Tužiteljstvo BiH došlo je do informacije da su optuženi eksploatirajući svoje žrtve ostvarili zaradu od najmanje 5,9 milijuna konvertibilnih maraka (tri milijuna eura).

Tužiteljstvo je najavilo kako će tijekom sudskog postupka biti zatraženo oduzimanje tog novca od svih optuženih.

Tužiteljstvo BiH ističe kako je tijekom ostrage ostvarena značajna međunarodna suradnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene