Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviša temperatura u Sydneyu

VIDEO A ovako izgleda dan na +45,8 stupnjeva...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sydney je zabilježio najvišu temperaturu otkako su se prije više od 150 godina počeli bilježiti podaci. Živa u termometru popela se tijekom poslijepodneva na 45,8 Celzijevih stupnjeva, dok Australija ove godine ima neobično vruće ljeto.

Prethodni rekord zabilježen je u siječnju 1939., kada je u najvećem australskom gradu izmjereno 45,3 Celzijeva stupnja. Vlasti u Sydneyju bilježe temperaturne podatke od 1859.

'Danas je povijesni dan za Sydney', rekao je Dick Whitaker, meteorolog u Weather Channelu. 'Ovako visoke temperature u Sydneyju nismo imali od početka mjerenja'.

Australiju je prije nekoliko tjedana zahvatio val neviđene vrućine na dvije trećine teritorija, prouzročivši stotine požara makije i natjeravši meteorologe da na svoje karte unesu nove boje - ružičastu i jarkocrvenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Australija poplave 1 Evakuirano 50 tisuća ljudi VIDEO/FOTO Stravični prizori - čitav grad utapa se u nezapamćenim poplavama: "Ovo je daleko od završetka"

>> VIDEO Zastrašujuće snimke vatrene stihije u Australiji...

Vladino povjerenstvo za klimu objavilo je prošlog tjedna izvješće u kojemu ističe da se ovako ekstremne temperature mogu pripisati klimatskim promjenama.

'Premda toplinski valovi, vrući dani i požari makije nisu nepoznati u Australiji, klimatske promjene donose opasnost od duljih i češćih razdoblja vrućine i još vrućih dana, čime se stvaraju još povoljniji uvjeti za požare makije', po tom izvješću.

Dosad najviša temperatura u Australiji izmjerena je 1960. u gradiću Oodnadatti, u državi Južnoj Australiji, kada je živa u termometru skočila na 50,7 Celzijevih stupnjeva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene