Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteži dan od početka krize

Pad na europskim i azijskim burzama nakon pada na Wall Streetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon snažnog pada na Wall Streetu danas su žestoko pala i europska i azijska financijska tržišta.

U Europi su burzvni indeksi pali zbog nepovjerenja u mogućnosti lidera eurozone da će izaći na kraj s dužničkim problemom. Britanski FTSE 100 i njemački DAX pali su za 2 posto samo dos tanek za ručak. Postoje bojazni zbog sporog oporavka u Europi i SAD-u. Europski povjerenik Olli Rehn je poručio da se 'ne smije podcijeniti politička volja da se brani Euro'.

Pročitajte i ovo Wall Street (Foto: AFP) Najveći pad "Najstrašniji dan u povijesti Wall Streeta": Krah na američkoj burzi uzdrmao svijet Slika nije dostupna Ispunjena očekivanja VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste

Nakon jučerašnjeg snažnog pada na Wall Streetu, danas su oštro posrnule i dionice na azijsko-pacifičkim burzama. Hongonški Hang Seng zaronio je 4,29 posto, japanski Nikkei 225 za 3,72 posto, južnokorejski Kospi 3,70 posto, a kineski CSI 300 za 2,12 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije posrnuo je 4 posto na 125,6 bodova.

Newyorška burza u četvrtak je imala jedan od najtežih dana od početka svjetske financijske krize prije tri godine. Indeksi Dow Jones i S&P pali su za više od četiri posto, dok je Nasdaq izgubio pet posto vrijednosti zbog strahovanja investitora da bi Sjedinjene Države mogle ući u novu recesiju, te zbog zabinutosti da bi dužnička kriza mogla ugroziti dva velika gospodarstva eurozone - talijansko i španjolsko.

Dow Jones je ostvario gubitak od 512 bodova, ili 4,31 posto, te je pao na 11,383 bodova. Riječ je o najvećem padu tog dioničkog indeksa u jednom danu od listopada 2008.

Indeks S&P 500 pao je 4,78 posto, na 1,200 boda, dok je tehnološki indeks Nasdaq izgubio 5,08 posto i pao na 2,556 bodova.

Analitičari taj veliki pad pripisuju većem broju čimbenika. Američki gospodarski podaci su se pogoršali što sugerira usporavanje rasta a možda i ulazak SAD-a u novu recesiju, dok istodobno rastu strahovanja od jačanja dužničke krize u Europi, osobito u većim gospodarstvima poput Italije i Španjolske.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene