Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branama protiv vode

Najteže poplave u 50 godina prijete Bangkoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajlandske snage u subotu su ulagale napore kako bi izgradnjom brana obranile glavni grad Tajlanda od najtežih poplava koje su u posljednjih 50 godina pogodile tu zemlju.

Poplave su odnijele sela na sjeveru zemlje a sada predstavljaju i prijetnju za 12 milijuna stanovnika glavnog grada Bangkoka koji je na maloj nadmorskoj vizini. Premijerka Yingluck Shinawatra nastoji uvjeriti stanovnike grade da su sigurni od poplava koje su od srpnja potopile trećinu zemlje odnijevši najmanje 289 života i ostavljajući štetu procijenjenu na oko tri milijarde dolara.

Najgore su pogođeni sjeverni, sjeveroistočni i središnji dijelovi zemlje koji su većinom tek na nadmorskoj visini od dva metra. Bangkoku sada prijeti nabujala rijeka Chao Phraya koja prolazi kroz gusto naseljeni grad i preplavljena je vodama koje se u nju ulijevaju sa sjevera zemlje.

Premijerka tvrdi da bi podizanje brana trebalo umanjiti opasnost za glavni grad u trenutku kada i plima otežava odlijevanje riječnih voda u more. Vlada ističe da prioritet u zaštiti imaju industrijske zone, glavni grad i zračne luke te centri za evakuaciju stanovništva. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku Slika nije dostupna Voda i dalje prijeti Tajland: U poplavama više od 500 mrtvih

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene