Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premala zarada?

Ovoliko Kinezi plaćaju svoje najbolje bankare!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se naši dužnosnici brane kako ne mogu smanjivati, za hrvatske prilike i državni budžet, pozamašne plaće silnoj vojsci savjetnika, šefova državnih tvrtki, pa na koncu konca i samim ministrima, s pojašnjenjem 'kako će kvalitetni stručnjaci pobjeći u privatni sektor', iz Kine stiže sasvim drugačija priča...

Jiang Jianqing je najplaćeniji bankar u Kini i predsjednik Uprave tamošnje najuspješnije državne banke ICBC , koja je prošle godine ubilježila sasvim pristojnu dobit od 38,5 milijardi dolara. No, na toj je poziciji izložen i kritikama kako su namještenici u državnim tvrtkama previše plaćeni. Zvuči poznato?

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije Slika nije dostupna Opasan duo Kako je to moguće? Lažirali plaću i oštetili banku za gotovo 8 milijuna kuna

No, stvar je u ovome - Jiang je prošle godine zaradio, za bankarski svijet 'mršavih' 185.000 dolara. To je primjerice manje od 1 posto dobiti prvog čovjeka Goldman Sachsa Lloyda Blankfeina.

Kao što je portal Quartz već izvještavao, čelnici kineskih banaka ne oslanjaju se samo na plaću. Tu su i brojne druge povlastice i bonusi, a neki čelnici drugih kineskih državnih tvrtki zarađuju kudikamo više od Jianga. Šef kineskog brodskog transporta (IMC) Mai Boliang prošle je godine utržio nemalih 1.6 milijuna dolara, iako je profit kompanije pala za čak 47 posto.

>>Svima je kriza a bankari si isplaćuju vrtoglave bonuse!

Prema mišljenju pojedinih ekonomskih stručnjaka, niske plaće čelnika kineskih državnih tvrtki nisu dobra strategija. Smatraju kako bi visokim plaćama spriječili korupciju. U svakom slučaju, kineske vlasti ne očekuju nikakve prosvjede zbog prmale zarade tamošnjih bankara..

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene