447091
447091
447091
447091
447091

Kako funkcioniraju zloglasne skupine: Odsijecanja glava, masovna pogubljenja, mučenja...

  • , 19.08.2016., 07:49
  • Autor:
  • komentara

U ratovima zbog droge u Meksiku sve više stradavaju nevini civili.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Odsijecanja glave, masovna pogubljenja, javna vješanja i mučenja - sve je to dio rata meksičkih kartela.

U ratovima zbog droge život je između 2006. i 2015. godine izgubilo više od 80 tisuća ljudi. Žestoka suparništva meksičkih kartela sve češće dovode do umiranja civila koji nemaju nikakve veze s trgovinom drogom.

Umiru promatrači, ljudi koji su odbili pridružiti se kartelu, migranti, novinari, vladini dužnosnici.

Jedan od najvećih kartela je Sinaloa. Odgovorni su za većinu marihuane, kokaina i heroina koji se prodaju na ulicama SAD-a.

Ova skupina kontrolira oko 40 do 60 posto trgovine drogom u zemlji sa zaradom od oko 3 milijarde dolara. Iako funkcioniraju pomoću labavih veta s manjim organizacijama, smatraju se jednom od najkohezivnijih skupina.

Skupini je nekada na čelu bio zloglasni Joaquin "El Chapo" Guzman.

Guzman je osuđen na 20 godina zatvora iz kojeg je prvi put pobjegao 2001. godine nakon što je odslužio osam godina kazne. U bijegu je bio više od desetljeća.

Opet je uhićen 2014. godine, a 2015. opet je pobjegao. Bio je u bijegu nekoliko mjeseci, do uhićenja u siječnju ove godine.

Među opasnijim kartelima je Jalisco New Generation kartel. Pojavili su se 2011. godine kada su javno izložili 35 leševa, navodno članova još jednog zloglasnog kartela Los Zetas.

Meksička vlada upozorila je kako se radi o jednom od najopasnijih kartela, posebno nakon što su oborili vojni helikopter u svibnju prošle godine. Vjeruje se da je vođa skupine Rubén Oseguera Cervantes poznat kao "El Mencho".

Na popisu najvećih narko kartela koji je napravio CNN nalaze se i karteli Gulf, Beltran Leyva, Juarez, Tijuana/Arellano Felix...

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se