Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Najmlađi britanski terorist u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenik koji je kao najmlađi Britanac optužen za terorizam, u petak je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudioništva u svjetskoj uroti "iskorjenjivanja" nemuslimana.

Hammaad Munshi, 18-godišnji učenik, prošlog je mjeseca proglašen krivim za sudioništvo u skupini koja je širila ekstremističke ideje i objavljivala praktične upute za pripravljanje otrova i izradu pojaseva za atentatore samoubojice.

Pročitajte i ovo Zaplijenjeno oružje - 6 Podignuta optužnica Planirao ubojstva najviših državnih dužnosnika i njihovih obitelji? Sakupljao fotografije i adrese, policija pronašla i arsenal oružja Bataclan, pariz (Foto: Arhiva/AFP) 2015. ubili 130 ljudi Jedini preživjeli napadač stravičnog terorističkog napada u Parizu ispričao se žrtvama: "Molim vas da me mrzite umjereno..."

Munshi se razumio u računalnu tehnologiju i internet, a bio je upravo navršio 16 godina kad je uhićen na povratku iz škole u svome domu u Dewsburyju u Zapadnom Yokshireu. Istražitelji su izjavili da je Munshi pristaša al-Qaide.

Koristio se internetom kako bi širio informacije poput tehničkih naputaka za izradu napalm bombi i eksplozivnih naprava te je razmjenjivao spoznaje o mogućnosti krijumčarenja hladnog oružja kroz sigurnosne kontrole na zračnim lukama.

U njegovu su računalu pronađeni promidžbeni materijali al-Qaide u kojima se zagovaraju "umorstva i razaranje", a pod njegovim krevetom bili su skrivene bilješke o vjerskom mučeništvu, ustvrdio je sud.

Munshi, optužen za pohranjivanje informacija korisnih za terorističke akcije, osuđen je u petak na dvije godine zatvora u ustanovi za mlade prijestupnike.

>> U Londonu osuđen najmlađi britanski terorist

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Munshi bio član skupine koja je pribavljala informacije o terorističkim tehnikama, vježbanju, oružju i eksplozivnim materijalima. Članovi skupine bili su dio svjetske urote u cilju "iskorjenjivanja" nemuslimana, rekao je predstavnik tužiteljstva, navodeći da je suoptuženik Aabid Hussain Khan uključio Munshija u organizaciju kad mu je bilo 15 godina.

Khan je prošlog mjeseca osuđen na 12 godina zatvora, a još jedan član skupine, Sultan Muhammad, osuđen je na 10 godina zatvorske kazne.

Izričući presudu, sudac Timothy Pontius izjavio je da je Munshi, unuk islamskog znanstvenika Sheikha Yakuba Munshija, predsjednika Islamskog istraživačkog instituta Velike Britanije i voditelja džamije Markazi u Dewsburyju, osramotio svoju obitelj i vjeru.

Kao olakotnu okolnost pri izricanju kazne Munshiju sud je uzeo činjenicu da je pao "pod utjecaj fanatičnih ekstremista" koji su iskoristili njegovu naivnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene