Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šri Lanka

Najmanje 10.000 civila bježi iz zone sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 10.000 tamilskih civila na Šri Lanki već četvrti dan bježi iz ratne zone u kojoj se vladine snage bore s tamilskim pobunjenicima, na sjeveru zemlje, priopćilo je ministarstvo obrane.

'Više od 10.000 civila stiglo je u Kilinochchi, a 139 u Jaffnu, od Dana neovisnosti (srijeda)', piše u priopćenju. 'Među civilima je gotovo 2.800 djece i 3.000 žena', opet prema istom izvoru. Vlasti, koje su još jednom optužile tamilske pobunjenike da koriste civile kao 'ljudski štit', pružaju bjeguncima liječničku skrb i dijele hranu i vodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Humanitarna kriza se širi Tamili traže prekid vatre, vlada odbija Slika nije dostupna Ubrzana akcija Šri Lanka nastavlja napade na tamilske tigrove

Izvješća o sudbini civila, o kretanju stanovništva i o nedavnom napredovanju vojske na pobunjeničkom području nisu potvrđena iz neovisnog izvora, budući da nikome od novinara, članova nevladinih organizacija i međunarodnih promatrača nije dopušteno da uđe na to područje. Nakon 37 godina sukoba, vojska Šri Lanke krenula je u završni obračun s Tigrovima za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE) koji su se našli u okruženju, na komadiću zemlje usred džungle, na sjeveroistoku otoka.

Procjenjuje se da je dvjestotinjak tisuća tamilskih stanovnika ostalo u zoni sukoba, a 'više stotina' je poginulo od 1. siječnja, prema UN-u i Međunarodnome odboru Crvenoga križa (CICR). Šri Lanka pobija te brojke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene