Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sve vlasnike snašla prerana smrt

'Ukleti dijamant' pola stoljeća u muzeju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih i najpoznatijih dijamanata na svijetu, plavi Hope dijamant, slavi pola stoljeća boravka u nacionalnom muzeju povijesti u Washingtonu.

Poznat je i kao ukleti dijamant jer tko god da mu je bio vlasnik, snašla ga je prerana smrt. Simbol ljepote, bogatstva i moći riječi su kojima bi se mogao opisati najtvrđi mineral u prirodi zvan dijamant. Drugi po veličini dijamant na svijetu od čak 45 karata otkriven je u novom ruhu - kao dio ogrlice koju je dizajnirao poznati američki draguljar Harry Winston. Upravo su oni donirali Hope dijamant muzeju Smithsonian prije više od 50 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠOKIRAO CIJELI SVIJET Čudesna preobrazba izgladnjelog dječaka kojeg su roditelji napustili jer su mislili da je vještac Žuti dijamant (Foto: DD Mines) Ima 544 karata U kanadskom rudniku iskopali najveći sjevernoamerički dijamant - velik kao jaje

>> VIDEO: Dijamant od 45,75 milijuna dolara!

'To je najveći tamno plavi dijamant u svijetu. Postojao je duboko u zemlji prije više od milijardu godina. Svakako jedna od rijetkih kreacija majke zemlje i jedan od najljepših i izuzetnih primjeraka', istaknuo je Jeffrey Post, konzervator Smithsonian nacionalnog muzeja.

Dizajnirao ga najekskluzivniji draguljar

Hope dijamant pronađen je u Indiji vjeruje se oko 1668. godine, pronašao ga je francuski trgovac i prema legendi bio je dio oka idola u nekom hramu. Kasnije je dijamant prodan francuskom kralju Luisu 14. I već tada počinje legenda o nesretnoj sudbini vlasnika. Naime svakog je vlasnika snašla prerana smrt.

'Kada ovaj divan kamen, koji je priroda proizvela, kombinirate s kreativnošću i vještinom ljudskih ruku te ga pretvorite u nakit, jasno je kako će postati objekt koji sve privlači', kaže Post. Dijamant je nekoliko puta bio ukraden, izgubljen i ponovno pronađen. U muzej privlači oko sedam miljuna posjetitelja na godinu. Sada će zasigurno privući još i više.

'Ono što je sjajno na ovoj ogrlici je balans između najstarijeg kamena na zemlji s 350 godina povijesti i modernog rezanja dijamanata ogrlice, koju je dizajnirao najekskluzivniji draguljar na svijetu', kaže Frederic de Narp, predsjednik Harry Winstona. Budući da je poznat kao ukleti dijamant, zasigurno ga nitko od novopečenih tajkuna neće kupiti već će i dalje impresionirati milijune posjetitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene