Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najgori načini zlostavljanja žena u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za mnoge su najveći životni problemi cijene benzina i hrane. Iako nisu zanemarivi, oni se čine minorni u usporedbi s onima koje svakodnevno proživljavaju bespomoćne žene diljem svijeta. Počinitelji zločina nad njima nikada neće stupiti pred lice pravde.

Slijedi lista sedam najbrutalnijih zločina počinjenih nad ženama: 

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan

Otmica mladenke 

Otmica mladenke uobičajena je praksa u Kirgistanu i Turkmenistanu. Kada dođe vrijeme ženidbe, muškarac ili njegova obitelj odabiru ženu koju otmu i odvedu svojoj kući, gdje ju starije žene nagovaraju na udaju. Neke obitelji djevojku drže u zatočeništvu sve dok ne pristane na brak. U otmici može sudjelovati i njezina obitelj ili je nagovarajući da se uda ili joj pomažući da se oslobodi okova otmičara.
 
U Etiopiji i Ruandi taj je proces brutalan. Naime, budući suprug otme mladenku i siluje ju kako bi zatrudnila jer se tako nitko drugi s njom neće htjeti oženiti osim njega. 

Ubojstvo iz časti 

Za ubojstvom iz časti poseže obitelj koja vjeruje da je njihova članica nečim osramotila obitelj. Žena je najčešće optužena zbog odbijanja ugovorenog braka, silovanja, traženja razvoda braka ili prijevare supruga. Ovi razlozi opravdavaju ubojstvo optužene. 

Prema izvješću UNICEF-a, u Indiji se godišnje na ovaj način ubije više od pet tisuća mladih žena jer se smatra da ne obavljaju dovoljno dobro svoje bračne dužnosti. Od 2004. godine, ubojstva iz časti dogodila su se u Albaniji, Bangladešu, Brazilu, Kanadi, Danskoj, Ekvadoru, Njemačkoj, Indiji, Iraku, Izraelu, Italiji, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Švedskoj, Ugandi, Velikoj Britaniji i SAD-u. 

Spaljivanje mladenke 

Spaljivanje mladenke oblik je obiteljskog nasilja koji se prakticira u Indiji, Pakistanu, Bangladešu i ostalim zemljama Indijskog potkontinenta. 

U slučajevima spaljivanja mladenki vjeruje se da muškarac ili njegova obitelj polije ženu jednom od zapaljivih tekućina te je živu zapali.

Polijevanje kiselinom 

Polijevanje kiselinom uglavnom se događa u Afganistanu. Počinitelji na ženino lice bacaju kiselinu tako da izgori i ima puno ožiljaka. U neki slučajevima, žrtva i oslijepi, a neke ozlijede imaju i smrtonosne poslijedice.


Kastracija genitalija 

Kastracija ženskih genitalija odnosi se na uklanjanje unutarnjih ili vanjskih dijelova spolnog organa, iz vjerskih ili kulturnih razloga. Ova vrsta nasilja prakticira se ponajviše u Africi. 

Svjetska zdravstvena organizacija napravila je značajan napor u suzbijanju ovakvog nasilja pri kojem se kastracija vrši nad djevojčicama u dobi između četvrte i osme godine života. 

Posljedice kastracije, zbog nehigijenskih uvjeta u kojim se obavljaju, često završe sa smrću žrtve.

Trgovanje ljudima 

Procjenjuje se da se 500,000 žena iz Srednje i Istočne Europe u EU bavi prostitucijom. Od pada Željezne zavjese, zemlje Istočnog bloka, kao što su Albanija, Moldavija, Rumunjska, Bugarska, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina, smatraju se glavnim izvoznicima bijelog roblja. Mlade žene i djevojčice otimaju se i prebacuju u bogate zemlje, uz obećanje da će tamo naći dobar posao i imati bolji život, nakon čega posataju seksualne ropkinje. 

Procjenjuje se da godišnje 2/3 žena uključenih u prostituciju diljem svijeta dolazi upravo iz Istočne Europe, a ¾ njih nikada se prije toga nije bavilo prostitucijom. Bijelo roblje transportira se u zemlje Zapadne Europe, Srednji Istok, Aziju, Rusiju i SAD.

Seksualno ropstvo 

U dijelovima Gane, obitelj može biti kažnjena zbog prekršaja zbog kojeg su prisiljeni 'dati' kćer djevicu, kako bi pružala seksualne usluge obitelji nad kojom je počinjena šteta. 

U sustavu seksualnog ropstva mlade djevice daruju se vjerskim institucijama gdje ih seksualno iskorištavaju svećenici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene