Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sekunde su nedostajale

U zadnji tren izbjegnuta najgora avijacijska nesreća u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka uprava za avijaciju istražuje zašto je slijetanje putničkog aviona moglo imati katastrofalne posljedice. Naime, avion je skoro sletio na voznu cestu na kojoj su bila četiri druga aviona.

Avion koji je iz Toronta stigao u San Francisco gotovo je izazvao katastrofu kada je prošlog petka pistu zamijenio voznom cestom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Slika nije dostupna Zakoplovna nesreća Istanbul: Luksuzni privatni avion zabio se u pistu i planuo, zatvorena zračna luka Ataturk

Audio snimke razgovora kontrolora leta na aerodromu pokazuju zabrinutost mnogih pilota.

"United One, Air Canada upravo je preletio direktno iznad nas", rekao je jedan pilot koji se u trenutku incidenta našao na aerodromu. Drugi pilot je dodao: "Gdje ovaj čovjek ide? On vozi po voznoj cesti."

Američka uprava za avijaciju (FAA) istražuje incident, tijekom kojeg je avion skoro sletio na područje na kojem su bila četiri druga aviona.

"Air Canada A320 dobio je dopuštenje za slijetanje na pistu 28R na aerodromu u San Franciscu", rekao je RT-u glasnogovornik FAA-e.

"Međutim, pilot je omaškom krenuo prema voznoj cesti C, koja je paralelna s pistom. Kontrolor leta poslao je Air Canadu natrag. Avion je napravio krug i sletio bez incidenta", dodao je glasnogovornik, te potvrdio da je istraga u tijeku.

"Let Air Canade AC759 iz Toronta spremao se za slijetanje na aerodromu u San Franciscu u petak navečer kada je pilotu rečeno da se mora okrenuti", stoji u izjavi kompanije. "Avion je sletio bez incidenta. Još uvijek istražujemo incident i nemamo dodatnih informacija."

Sekunde od najgore avijacijske katastrofe u povijesti

Bivši kapetan United Airlinesa Ross Aimer rekao je da je slijetanje na prepunu voznu cestu moglo uzrokovati najgoru avijacijsku katastrofu u povijesti.

"Ako je ovo istina, vjerojatno smo bili blizu svjedočenju najgore avijacijske katastrofe u povijesti", rekao je Aimer te dodao: "Ako možete zamisliti putnički avion kako se sudara s četiri druga aviona, puna goriva i putnika, onda možete zamisliti kolika je to katastrofa mogla biti."

Američka vlada istražuje načine koji će omogućiti "moderniziranje" kontrole zračnog prometa na aerodromima diljem države.

U lipnju je Donald Trump objavio vlastite ambicije za poboljšanjem kontrole leta koja se oslanja na radar i radiotehnologiju. Rekao je da je ta tehnologija "prastar, pokvaren, zastario i užasan sustav koji ne funkcionira."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene