Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslavio rođendan

OVO JE NAJSTARIJI ČOVJEK NA SVIJETU Nevjerojatno koliko ima godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonežanin Mbah Gotho, na čijoj osobnoj iskaznici piše da je rođen 1870., 31. prosinca 2016. proslavio je 146 rođendan u malome selu u indonezijskoj pokrajini Javi, a znatiželjnicima je poručio da je ključ dugovječnost strpljenje.

Matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinu rođenju točni. Dosad je titulu najstarije osobe na svijetu nosila Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla u 122.

Pročitajte i ovo Heather Mack Dugo će biti iza rešetaka Zbog nasljedstva vrijednog 1,3 milijuna eura ubila majku i sakrila njeno tijelo u prtljažnik Sudar prigradskih vlakova u Indoneziji Uzrok nesreće nije poznat VIDEO Sudar vlakova u Indoneziji: Ima mrtvih i ranjenih, spasioci tragaju za preživjelima

Gotho, koji je rođendan proslavio s unukom Suryantom i suprugom Suwarni, navodno je nadživio svih desetero braće i sestara, četiri prethodne supruge i djecu.

Skromna proslava s obitelji i susjedima održana je u njegovu domu u mjestu Sragenu. Mbah Gotho se osmjehivao dok su mu pjevali rođendansku pjesmu, a kako prenose mediji, uspio je sam odjednom ugasiti sve tri svijeće s brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti.

Kada su ga ranijih godina pitali da im oda tajnu dugovječnosti, Gotho je odgovorio: "Jedini recept je strpljenje." Novinarima je ispripovijedao da se za smrt počeo pripremati još 1992., kada je dao isklesati nadgrobnu ploču, no i 24 godine nakon toga još uvijek je živ.

Za regionalnu tv-mrežu 2016. je kazao: "Zapravo sada želim umrijeti." Odnedavno Gotho ne može sam održavati higijenu, a članovi obitelji pomažu mu pri konzumiranju hrane jer je sve slabiji.

Unuci kažu da Gotho najviše vremena provodi slušajući radio jer mu je vid preslab da bi gledao tv-program.

U svijetu ima još nekoliko osoba koje tvrde da su nadmašile rekord Jeanne Calment, poput Nigerijca James Olofintuyija koji kaže da će skoro 171 i Etiopljanina Dhaqabo Ebbea koji navodno ima 163., no bez dokumenata kojima to mogu potvrditi nema i službenog priznanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene