Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke sa zdravljem

Žena od 500 kg posebnim teretnim avionom odvezena na operaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
36-godišnja Egipćanka Eman Ahmed, koja se smatra najtežom ženom na svijetu, stigla je u indijski grad Mumbai u posebno prilagođenom teretnom avionu s nadom da će joj nekoliko operacija pomoći da smanji tjelesnu težinu.

Eman Ahmed Abd El Aty, koja teži 500 kilograma, je konstantno dobivala na težini još od djetinjstva, kad joj je dijagnosticirana elefantijaza, bolest koja uzrokuje oticanje udova.

Pročitajte i ovo Problem pretilosti - 2 Zabrinjavajući podaci Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti Alarm zbog debljine - 3 epidemija debljine Prijeti nam cunami dijabetesa tipa 2, rakova i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti

Već je preživjela jedan moždani udar nakon čega su joj ruka i noga ostale paralizirane, a teško i govori. Kako bi se pomoglo prikupiti novac za njezino liječenje pokrenuta je online kampanja "Save Eman"

Eman se ne može maknuti iz svog kreveta i prije putovanja u Indiju nije izašla iz kuće punih 25 godina

U Mumbai je prevezena modificiranim teretnim avionom Airbus 300-600 Egyptaira, a s njom su doputovala i dva liječnika te njezina sestra Shaimaa Ahmed. Let je trajao 5 sati i protekao je bez problema. 

U Mumbaiju su njezin posebno dizajniran krevet natovarili na kamionet i u pratnji policije i Hitne pomoći prevezena je u bolnicu Saifee. Kako bi njezin krevet dopremili na prvi kat bolnice korištena je i dizalica, izvijestio je Hindustan Times. 

Prije nego počnu s operacijama koje će joj pomoći da smanji težinu, Eman će u idućih nekoliko mjeseci biti podvrgnuta raznim testiranjima. 

Dr. Muffazal Lakdawala, jedan od vodećih indijskih barijatrijskih kirurga (grana kirurgije koja se bavi kirurškim liječenjem debljine), rekao je da će Eman uz strogi nadzor biti stavljena na prehranu vrlo nisku kalorijama kako bi smanjili rizike i zadržavanje vode u tijelu.

"Trebat će niz barijatrijskih procedura u optimalnim trenucima tijekom idućih nekoliko godina kako bi se postiglo najbolje rezultate", rekao je kirurg. 

Liječnici smatraju kako će joj biti potrebne dvije godine da dosegne težinu od 100 kilograma.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene