Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni Napoleon se nije mogao izvući

Na najbeskorisniju zračnu luku na svijetu konačno sletio putnički zrakoplov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon čak godinu dana praznih pista, napokon je prvi avion sletio na 250 milijuna funti ‘tešku’ zračnu luku koja je proglašena najbeskorisnijim aerodromom na svijetu.

Deset godina planirala se konstrukcija zračne luke, a nakon što je terminal napokon otvoren za promet, tek godinu dana nakon toga na aerodrom Sveta Helena stižu i prvi putnici.

Sveta Helena je neobičan otok. Napoleon nije mogao otići s njega, a sada nitko ne želi ni doći, unatoč tomu što je britanska vlada uložila toliko novca da na ovom malom otoku sagradi zračnu luku koja košta skoro jednako koliko je uloženo u najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj - zračni terminal 'Franjo Tuđman'.

Nakon godinu dana praznih pista, 60 putnika se napokon spustilo na aerodrom te je terminal zasluženo dobio naziv ''svjetska najbeskorisnija zračna luka“.

Pročitajte i ovo Zračna luka u Belgiji POSLJEDICE INFLACIJE Najavljen kaos u prometu: Najveći aerodrom u Belgiji otkazuje polovicu letova, avioni Rayanaira ostaju na tlu Ilustracija Putnici u strahu VIDEO Ovo je 10 najopasnijih aerodroma na svijetu



Usred Atlantskog oceana, ovaj otok je područje jakih vjetrova koji su odgađali prvi let mjesecima. Kada se više ni standardnom brodskom linijom nije moglo doći do njega, nije više bilo izbora i beskorisna luka je napokon dobila svrhu.

Sveta Helena, 120 četvorna kilometra velik otok, tek je nešto veći od našeg Visa koji također ima jednu zračnu liniju, ali ni blizu vrijedan terminal kao na ovom otoku na kojem je boravio i sam Napoleon.

Nakon što je poražen u bitci kod Waterlooa 1815. godine, Napoleon, koji je već pobjegao s otoka Elbe u Mediteranu, poslan je na Svetu Helenu kako bi se osiguralo da se više nikada ne vrati u Europu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene