Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEĆE DOĆI NA DODJELU NAGRADA?!

''Bojim se da bi mi tko u zračnoj luci mogao reći: Ne, vi ne možete ući"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istaknuta iračka aktivistica za zaštitu prava Jezida, odvjetnica Vian Dakhil trebala je doći u Washington da primi nagradu za ljudska prava koja joj je dodijeljena za zasluge u pomoći jezidskoj manjini u Iraku, objavila je američka tv mreža NBC.

Prema izvršnoj uredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom, među kojima je i Irak, zabranjuje se ulazak u SAD, te Vian Dakhil neće moći prisustvovati svečanoj dodjeli nagrada.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

"Imam vizu, no ne znam hoću li moći ići", rekla je u utorak u telefonskom razgovoru iz Bagdada Dakhil za NBC. "Bojim se da bi mi tko u zračnoj luci u SAD-u mogao reći: Ne, vi ne možete ući", rekla je.

Iračka odvjetnica dobitnica je najviše nagrade za ljudska prava i pravednost koju dodjeljuje Fondacija Lantos.

Dakhil je prepoznata zbog "hrabre obrane Jezida koji su bili žrtve strašnog genocida IS-a prije dvije godine i zbog spasilačkih misija za zaštitu porobljenih jezidskih žena", navodi se na internetskoj stranici fondacije.

Jezidi su dio stare etnoreligijske skupine koji su posebno bili na udaru IS-a, , a nad mnogim pripadnicima manjine ekstremisti IS-a počinili su zvjerstva. Tisuće jezidskih žena odvedeno je u ropstvo IS-a. Vjeruje se da je u ropstvu još uvijek više od 2000 žena.

Za vrijeme navale IS-a 2014. Dakhil je u iračkome parlamentu održala potresan govor u kojem je preklinjala za spas svog naroda a video snimka tog govora obišla je svijet.

Tri dana nakon toga tadašnji američki predsjednik Barack Obama zapovijedio je ciljane zračne napade na Irak i humanitarne akcije za pomoć jezidskim civilima.

Dakhil je jedini jezidski odvjetnik u iračkom parlamentu.

Upitana kako se osjeća u vezi sa zabranom ulaska u SAD, Dakhil je rekla: "Osjećam se vrlo loše. Ne zato što ne mogu ići i primiti nagradu, nego zato što Trumpova odluka ne pravi razliku između žrtava, običnih ljudi, i terorista. Nisu svi Arapi teroristi".

Dodjela nagrade održat će se 8. veljače. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene