Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor ipak postignut

Naftogaz danas podmiruje račun za ruski plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska energetska tvrtka Naftogaz obećala je u četvrtak do kraja dana podmiriti račun za ruski plin potrošen u veljači, a Moskva je zaprijetila prekidom opskrbe ne bude li svota doista isplaćena.

'Do kraja dana platit ćemo cjelokupnu svotu plina potrošenog u veljači', rekao je glasnogovornik Naftogaza Valentin Zemlianski. Naftogaz je ovog tjedna već platio 310 milijuna dolara te mu preostaje još 50 milijuna dolara uplatiti na račun ruskoga naftnog diva Gazprom, rekao je Zemlianski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naredni tjedni nisu kritični Oettinger o isporuci ruskog plina: Zima će biti pravi problem Slika nije dostupna Sporna cijena plina Ukrajina ruski plin nema namjeru uvoziti barem do kraja godine

Ruski premijer Vladimir Putin danas je upozorio da će Moskva opet prekinuti opskrbu plina Ukrajini, a time i Europi ako Kijev, zbog jučerašnje akcije tajnih službi koje su pretraživale sjedište Naftogaza, ne podmiri dug do subote.

>> VIDEO: Naoružani agenti upali u sjedište Naftogaza

Ukrajina je glavni tranzitni put za ruski plin prema Europi, a zbog spora dviju zemalja oko cijene plina već je prekinuta dobava plina u siječnju što su na svojoj koži osjetile poglavito istočnoeuropske zemlje.

U srijedu su ukrajinski obavještajci naoružani pretresli sjedište Naftogaza u potrazi za originalnim kupoprodajnim ugovorom o plinu koji je ukrajinska premijerka Julija Timošenko u siječnju potpisala s Moskvom.

Akcija tajnih službi upozorava na novo zaoštravanje odnosa između premijerke i ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, jer su sigurnosne službe pod njegovim nadzorom.

Službeno je obrazloženje da su pripadnici tajne službe tražili ugovor jer imaju dojavu o kriminalnim postupcima u svezi s plinom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene