Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviša cijena od svibnja

Nafta poskupila 4 posto zbog prijetnji Irana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene nafte skočile su u utorak za 4 posto, što je odraz tjeskobe zbog prijetnje Irana da će zatvoriti Hormuški tjesnac, koju je još pojačalo lansiranje projektila na iranskim mornaričkim vježbama proteklog vikenda, izvijestio je poslovni portal CNNMoney.

Cijena nafte skočila je za 4,2 posto na 102,96 dolara za barel. To je najviša zaključna cijena od 10. svibnja, kada je trgovanje na burzi u New Yorku zaključeno na 103,88 dolara za barel.

'To je uglavnom zbog Irana. To je najsnažniji faktor', rekao je Peter Beutel, analitičar tvrtke za upravljanje energetskim rizicima Cameron Hanover.

Hormuški tjesnac je ključna plovidbena ruta, kojom je tijekom 2011. prolazilo 17 milijuna barela nafte dnevno, prema podacima američke Agencije za energetske informacije. To je oko jedne šestine svjetske proizvodnje nafte i gotovo 20 posto sve nafte kojom se trguje u svijetu. Samo Iran izvozi oko 2,2 milijuna barela nafte dnevno.

Iran je prošloga tjedna zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac koji povezuje Perzijski zaljev s Omanskim zaljevom, ako se ostvare namjere Zapada da se uvedu sankcije na izvoz iranske nafte.

Beutel je rekao da je napetost još porasla nakon što je Iran posljednjih dana lansirao projektile koji mogu gađati ciljeve na kopnu i moru.

Merrill Lynch je prognozirao da bi zatvaranje Hormuškog tjesnaca moglo povećati cijene nafte za 40 dolara po barelu.

Međutim, da bi Iran zatvorio tjesnac, njegova vojska trebala bi napasti američku Petu flotu, stacioniranu u obližnjem Bahreinu.

'Do zatvaranja tjesnaca neće doći jer to SAD ne može dopustiti i Iran to zna', rekao je Dan Dicker, bivši trgovac naftom i autor knjige o utjecaju cijena nafte na američko gospodarstvo.

'Iranci zveckaju sabljama svakog drugog četvrtka', rekao je Dicker, dodajući da to poziranje Irana ipak može pogoršati ionako nestabilnu situaciju i podići cijene, za koje predviđa da bi mogle dosegnuti 125 dolara za baril ove godine.

Početkom prošle godine, ustanak u Libiji doveo je do prekida proizvodnje nafte i rasta cijena. Prije nemira, Libija je proizvodila oko 1,6 milijuna barela dnevno, u usporedbi sa Saudijskom Arabijom koja trenutno proizvodi oko 9 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte ostale su iznad 100 dolara gotovo 12 tjedna prije no što su pale ispod te granice. Proizvodnja u Libiji još uvijek nije ni blizu razine od prije nemira. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene