Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelnici u nužnosti reforma

'Nad Bliskim istokom bjesni oluja svih oluja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći svjetski državnici okupljeni na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu osudili su nasilje u Egiptu i pozvali čelnike zemalja Bliskog istoka da hitno provedu demokratske reforme.

Nad Bliskim istokom bjesni 'oluja svih oluja' i regionalni lideri moraju brzo provesti demokratske reforme ili će se u suprotnome suočiti s još većom nestabilnošću, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važan pomak Šuica poručila: ''Glasanje treba biti dopušteno i mladima od 16 i 17 godina'' Andrej Plenković Resurs budućnosti Zašto Hrvatska propušta iskoristiti naftu 21. stoljeća? ''Razloge zaostanja treba tražiti u nedostatku političke volje vladajućih''

Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, Clinton je rekla da je izostanak demokratskih reformi, u kombinaciji s rastućom populacijom mladih i novim internetskim tehnologijama, zaprijetio starome poretku u regiji ključnoj za američku sigurnost.

>> Egipat: Teroristi digli u zrak plinovod prema Izraelu i Jordanu

'Regiju pogađa oluja svih oluja koja sa sobom nosi snažne nove trendove', kazala je Clinton. 'To je ono što je izvelo prosvjednike na ulice Tunisa, Kaira i gradova diljem regije. Status quo je jednostavno neodrživ', istaknula je.

Obamina administracija već je nekoliko puta pozvala egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se pripremi za 'miran silazak s vlasti, uslijed nezapamćenih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vladavine.

Stanje ukazuje na nedostatak demokracije

I glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon smatra da nemiri u Egiptu, Tunisu i drugim arapskim zemljama ukazuju na 'nedostatak demokracije'. On je okupljenima na konferenciji rekao da sigurnost donosi mir i napredak, a 'tamo gdje je nema vlada kaos i neizvjesnost'.

Uzroci nestabilnosti su 'neizvjesnost, siromaštvo, neispunjena očekivanja, loša vladavina, korupcija i nedostatak demokracije', upozorio je Ban Ki-moon u Muenchenu. 'Brza promjena prema novom političkom vodstvu i političkoj reformi u Egiptu je nužna, jer bi odgoda izazvala nestabilnost koju Zapad ne bi prihvatio', istaknuo je britanski premijer David Cameron, navodi AFP.

'U Egiptu nema stabilnosti. Trebamo promjenu, reformu i tranziciju da bismo postigli stabilnost', dodao je on ističući kako promjena mora biti brza. Njemačka kancelarka Angela Merkel drži da međunarodna zajednica ima pravo poduprijeti prodemokratske prosvjednike u Egiptu, ali da političke promjene moraju biti mirne.

'U Egiptu će se dogoditi promjene... no moraju se provesti tako da se sačuva mir', istaknula je Merkel koja smatra da izbori na početku procesa demokratskih reformi ne bi bili dobri. I dok europski čelnici žele osnivanje vlade sa širokom političkom bazom, neki se boje trenutnog odlaska ili ostavke predsjednika Mubaraka jer bi to moglo dovesti do zrakopraznog prostora, pogodnog za širenje nasilja ili vjerske pobune.

47. Muenchenska sigurnosna konferencija, koja slovi kao najvažniji svjetski forum za obrambena i sigurnosna pitanja, okuplja oko 350 predstavnika sigurnosne i obrambene politike iz čitavog svijeta među kojima su i mnogi šefovi vlada i država kao i resorni ministri. Hrvatsku predstavlja ministar obrane Davor Božinović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene