Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Baskiji

Nacionalna stranka u vodstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska nacionalna stranka (PNV) vodi na regionalnim izborima u Baskiji, na sjeveru Španjolske, održanim u nedjelju i mogla bi zadržati vlast, pokazala je izlazna anketa provedena za španjolsku nacionalnu televiziju.

Prema anketi instituta Ipsos, socijalisti neće ispuniti obećanje o povijesnoj pobjedi u španjolskoj Baskiji u kojoj su već 29 godina na vlasti umjereni nacionalisti iz PNV-a. U Galiciji, na sjeverozapadu, socijalisti i njihovi regionalistički saveznici iz BNG-a koji je na vlasti, stoje rame uz rame s konzervativcima iz Narodne stranke (PP) koji bi mogli preuzeti vlast, prema istraživanju istog instituta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj terorističke organizacije? Francuska analizira oružje koje je ETA predala Slika nije dostupna TERORISTI IZ BASKIJE Godinama sijali paniku i strah: Je li ovo kraj opake terorističke organizacije?

U Baskiji gdje je 1,8 milijuna birača pozvano da bira 75 zastupnika u regionalnom parlamentu, PNV će osvojiti 30 do 32 mjesta, njegovi nacionalistički saveznici iz EA-e 1 do 3 mjesta, a oni iz EB-a nijedno do 3 mjesta, prema toj anketi, što će koaliciji na odlasku omogućiti da u najboljem slučaju dobije apsolutnu većinu od 38 mjesta.

Baskijska socijalistička stranka (PSE) ostvarila je znatan napredak u odnosu na posljednje baskijske izbore u 2005. Ona bi mogla osvojiti 26 do 28 mjesta (naspram 18 u prošlom sazivu), a konzervativci iz PP-a imat će 9 do 10 (15 u prethodnom). U Galiciji, prema toj anketi, PP vodi kao i 2005. s 36 do 38 zastupnika u regionalnom parlamentu sa 75 zastupnika, socijalisti su na drugom mjestu s 25 do 27 zastupnika, a njihovi regionalistički saveznici iz BNG-a sa 11 do 13.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene