Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nacionalna podrška Obami sve veća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednja dva mjeseca senator Barack Obama izgradio je dominantnu koaliciju među demokratskim biračima, s posebno snažnom podrškom kod muškaraca.

Većina demokrata u njemu sada vidi kandidata sposobnijeg da pobijedi republikanca Johna McCaina na predsjedničkim izborima u studenome, pokazalo je novo ispitivanje The New York Timesa i CBS News-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Edwards proziva Hillary Clinton zbog rata u Iraku Slika nije dostupna Hillary Clinton čvrsto u vodstvu za nominaciju

Nakon demokratskih predizbora u 40 saveznih država, i pobjedničkim nizom na svih 11 predizbora održanih u posljednja tri tjedna, potpora Obami proširila se u svim glavnim demografskim skupinama u Demokratskoj stranci, uključujući žene i muškarce, liberale i umjerene, glasače viših i nižih prihoda, one s fakultetskom diplomom ili bez nje.

Prema NYT/CBS anketi, na nacionalnoj razini Obama ima 54 posto podrške a Hillary Clinton 38 posto.

U anketi CBS Newsa od prije tri tjedna, Obama i Clinton su bili izjednačeni s po 41 posto glasova, dok je u siječnju Clinton imala 15 posto prednosti.

Prema ispitivanju, bivša prva dama izgubila je potporu u glavnom segmentu svoje biračke baze, među ženama, pa sada dvoje demokratskih pretendenata za nominaciju ima podjednaku potporu među ženskim biračima.

Nasuprot tome, muškarci nerazmjerno više favoriziraju Obamu. Kod muških demokratskih predizbornih birača 67 posto je za Obamu, a 28 posto za Clinton, a kod muškaraca bijelaca 61 posto je za Obamu, a 33 posto za Clinton.

Čak 59 posto demokratskih birača kaže da Obama ima najbolje izglede da pobijedi McCaina u studenome, prema 28 posto koji vjeruje da su izgledi na strani Clinton.

U anketi lista USA Today i Gallup instituta, čak 63 posto demokrata vjeruje da Obama ima bolje izglede protiv McCaina, dok 30 posto daje prednost Clinton. 

Na Obamu se sada gleda kao vjerojatnog demokratskog predsjedničkog kandidata, više od dvije trećine demokratskih birača u NYT/CBS anketi kažu da očekuju da senator iz Illinoisa osvoji nominaciju.

Kad su registrirani birači obiju stranaka upitani koga favoriziraju u ogledu Obama-McCain na predsjedničkim izborima, Obama je dobio 50, a McCain 38 posto glasova.

U ogledu Clinton-McCain, registrirani birači su ravnomjerno podijeljeni, 46-46 posto.

Kod nezavisnih birača, Obama pobjeđuje Mccaina s 10 posto razlike, dok McCain pobjeđuje Clinton sa 17 posto.

Demokratski birači vide samo 'manje' razlike između Clinton i Obame kod dva pitanja koja su im najvažnija - rata u Iraku i zdravstvene reforme.

No demokratski birači skloniji su prepoznati Obamu kao nekoga tko brine za njih 'puno' (63 za Obamu - 43 posto za Clinton); nekoga tko ih nadahnjuje za budućnost (69 posto Obama - 54 posto Clinton); nekoga tko će načiniti dobar kompromis s republikancima da bi se obavio posao (67 posto Obama - 55 posto Clinton); i nekoga tko može donijeti promjene u Washington (70 posto Obama - 60 posto Clinton).

Za razliku od nacionalne razine, posljednje ankete u državama Ohio i Teksas, koje 4. ožujka održavaju važne predizbore, pokazuju ili izjednačenost Obame i Clinton - kao u Teksasu, ili daju prednost Hillary Clinton, što je slučaj u Ohiu.

Uoči predizbora u Teksasu i Ohiu, koje Clinton mora uvjerljivo dobiti da bi ostala u utrci, njezin stožer je znatno zaoštrio retoriku prema Obami.

Dva tabora posljednjih dana razmjenjuju optužbe za međusobno ocrnjivanje i plasiranje laži. Hillary Clinton poručila je Obami da se treba sramiti zbog laži o njoj, pa se u američkoj javnosti s velikim interesom očekuje njihova večerašnja TV rasprava u Clevelandu, Ohio, na TV mreži MSNBC s početkom u 21 sat po lokalnom vremenu, (03:00 CET, srijeda).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene