456437
456437
456437
456437
456437

Britanci na turizmu okrenu 140 MILIJARDI godišnje, što čini tek 9% udjela u BDP-u

  • , 08.11.2016., 21:13
  • Autor:
  • komentara

Bilo sunčano ili, tipično, tmurno i oblačno, London je u svako doba godine svjetska turistička meka.

 
 
 
 
Naličje života u Ujedinjenom Kraljevstvu (Video: Dnevnik Nove TV)
Naličje života u Ujedinjenom Kraljevstvu (Video: Dnevnik Nove TV)

Englezi su pravi majstori u tome kako atrakciju napraviti od svega. Živa bajka o njihovoj kraljici i njezinoj obitelji čini okosnicu turizma od kojeg zemlja zaradi na godinu 140 milijardi eura. A to čini tek 9 % njihovog udjela u BDP-u.

Usporedbe radi, udio turizma u hrvatskom BDP-u dvostruko je veći. Ali zato zarađujemo 15 puta manje. ''Raditi ovdje pravo je natjecanje, jako je teško. Stalno se morate održavati na vrhuncu'', kazala je Joanna, vlasnica cvjećarnice.

Ova zemlja jedna je od najvećih svjetskih gospodarskih sila. Posla ima i za strance. Stopa nezaposlenosti iznosi svega 5 posto, a hrvatska stopa nezaposlenosti veća je od 12 posto, što je čini jednom od najvećih u Europi.

Ujedinjeno Kraljevstvo bez problema zadovoljava čak dvije trećine svojih potreba za hranom. I to uz korištenje svega 2 posto radne snage. Ipak, Brexit je ovdje uzdrmao sve iz temelja.

Velika nesigurnost na tržištu i uvođenje minimalne plaće među glavnim su odjecima Brexita. U jednom trenutku vrijednost britanske funte pala je na najnižu razinu u proteklih 30 godina. Ali usprkos svemu, London je i dalje jedan od 3 najveća financijska centra u kojem vrijeme za svjetski biznis - neprestano otkucava
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se