Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon akcije KFOR-a

Na sjeveru Kosova zatišje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija na sjeveru Kosova, gdje su pripadnici međunarodnih snaga KFOR-a u srijedu počeli akciju uklanjanja barikada koje su na cestama postavili lokalni Srbi, u četvrtak navečer je mirno, a iz KFOR-a kažu da je tijekom dana u sukobima lakše ozlijeđeno osam pripadnika međunarodnih snaga, a mediji također prenose da je ozlijeđeno više od 20 srpskih civila.

KFOR će, kako izvješćuju prištinski mediji, nastaviti sa uklanjanjem svih barikada na cestama na sjeveru Kosova kako bi ostvario slobodu kretanja i sigurno okruženje za sve građane, dok beogradski mediji prenose izjavu časnika KFOR-a kako mu je iz zapovjedništva KFOR-a naloženo da se istraje u akciji uklanjanja barikada.

Misija Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) priopćila je kako je u srijedu prijepodne započeta zajednička operacija sa snagama KFOR-a radi obnove slobode kretanja na sjevernom Kosovu, pri čemu su uklanjane barikade u području općine Zubin Potok i blizu graničnog prijelaza Brnjak.

EULEX je pozvao građane da ostanu mirni i poštuju vladavinu prava, te objasnio kako je cilj akcije unaprjeđenje vladavine zakona u tom djelu Kosova. U priopćenju se dodaje kako su pripadnici EULEX-a tijekom akcije blizu Brnjaka priveli nekoliko civila koji su kasnije pušteni, kao i da je bilo nekoliko manjih izgreda.

Potpora akciji KFOR-a i EULEX-a u srijedu je stigla iz ureda predsjednice Kosova Atifete Jahjage, pri čemu se u priopćenju kaže kako su aktivnosti ekstremističkih struktura na blokadama cesti u suprotnosti s kosovskim ustavom, nacionalnim zakonima i međunarodnim standardima slobode kretanja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je od KFOR-a i EULEX-a da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na sjeveru Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana. Lokalnim Srbima na barikadama kod Zubinog Potoka tijekom večeri su se, kako izvješćuju mediji, pridružili mještani okolnih općina na sjeveru Kosova.

KFOR je zadnjih nekoliko dana sa predstavnicima lokalnih Srba pregovarao da uklone barikade i zaprijetio da će on to učiniti sam ako stanovnici ne poslušaju, pri čemu je rok za dobrovoljno uklanjanje barikada istekao u srijedu navečer.

Kosovska vlada 16. rujna započela je akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika koristi helikopterima. (Hina)

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Nema povlačenja Što je s hrvatskim vojnicima na Kosovu? Banožić otkrio ima li među ozlijeđenima u KFOR-u i Hrvata Neredi na Kosovu Ne staju napetosti Ispred općinske zgrade na Kosovu okupili se Srbi nasuprot vojnicima iz SAD-a, Italije, Poljske: Dodik osudio napad na "goloruki narod"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene