Obavijesti Video Pretražite Navigacija
po anketama gotovo izjednačen

Hrvatsko prezime Borić ovih je dana jedno od najviše spominjanih u - Čileu: "Oduvijek se borio za prava zakinutih"

Aktualno Galerija Gabriel Borić - 1 Gabriel Borić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gabriel Borić - 2 Gabriel Borić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gabriel Borić - 3 Gabriel Borić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gabriel Borić - 4 Galerija 1/4 >>
Gabriel Borić, kandidat hrvatskih korijena, sutra bi mogao postati predsjednik Čilea. Oko 15 milijuna Čileanaca ima pravo glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora - koji će se pomno pratiti i na otoku Ugljanu.

Gabriel Borić, čiji su preci s otoka Ugljana, za nešto više od 24 sata mogao bi postati predsjednik Čilea. Prema anketama, gotovo je izjednačen sa suparnikom i na korak je do predsjedničke fotelje.

"Mi smo generacija koja uči od onih koji su bili prije nas, ujedinili smo se kako bismo pobijedili diktaturu, demokratizirali Čile, imali novi ustav, a sada ćemo se ujediniti kako bismo porazili nasljednika ove vlasti i pinochetizma", objasnio je Borić.

Sutra će snage odmjeriti s konzervativcem Joseom Antoniom Kastom. Ponašanje ekstremne desnice usporedio je s Donaldom Trumpom navodeći kako unaprijed dovode u pitanje rezultate izbora.

"Teško je gledati kampanju vladinog kandidata koja izaziva još više straha, još više terora. Naša kampanja je od nade i konkretnih rješenja", rekao je.

Neka od rješenja koja nudi su povećanje mirovina, besplatan javni prijevoz za umirovljenike kao i smanjenje lista čekanja u zdravstvu. Njegov otac Luis Javier Borić Scarpa tvrdi - oduvijek se borio za prava zakinutih, a još kao dječak priželjkivao je "sudjelovati u javnoj službi, napraviti promjene i reformirati društvo".

Pročitajte i ovo Gabriel Borić - 5 Posjet rodbini na Ugljanu Glavni favorit za predsjednika Čilea na izborima u studenom je Hrvat! "Sve ga je zanimalo, totalno normalan čovjek"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio DIP Nedavno uhićen zbog mita, a danas pomeo konkurenciju: Posavec uvjerljivo vodi na izborima u Međimurju

Promjenu je pokušao napraviti 2011. kao vođa studentskih prosvjeda po čemu ovog kandidata ljevice građani najviše pamte. Godinu dana prije posjetio je otok Ugljan.

"Ne zna na hrvatski ništa pričati, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao", naveo je u rujnu Domagoj Kombura, rođak Gabriela Borić.

Iako je Borić prema prvim anketama vodio, analitičari ipak oprezniji oko sutrašnjih izbora pa ne žele nagađati tko bi mogao odnijeti pobjedu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene