Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori se nastavljaju

Na pomolu prva britanska koalicijska vlada nakon sedamdeseth

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije britanske najveće oporbene stranke nastavljaju pregovore o postizanju dogovora oko načina upravljanja zemljom, nakon izbora održanih prošli tjedan na kojima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Konzervativna stranka Davida Camerona i liberalni demokrati Nicka Clegga pokušat će postići sporazum koji bi mogao rezultirati prvom britanskom koalicijskom vladom od sedamdesetih. U središtu pregovora bit će pokušaj pronalaženja najboljeg načina oživljavanja ekonomije, nakon najteže recesije od Drugoga svjetskog rata, te pokušaj smanjenja rekordno visokog proračunskog deficita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Parlamentarni izbori Izlazne ankete: Liberali nizozemskog premijera vode Slika nije dostupna Trijumf islamista Egipat: Islamisti službeno proglasili pobjedu

Konzervativci su dobili najviše mjesta u parlamentu, no nedostaje im ih još 20 da bi dobili većinu u parlamentu koji ima ukupno 650 mjesta. Očekuju potporu trećerangiranih liberalnih demokrata i njihova čelnika Clegga, u obliku formalne koalicije ili labavijeg dogovora o podjeli vlasti. Sky News prenosi, pozivajući se na izvore bliske liberalnim demokratima, da se oni nadaju kako će uspjeti postići odgovarajući sporazum.

>> London: Konzervativci i liberali nastavili žurne pregovore

Vremensko razdoblje što ga obje stranke imaju za postizanje dogovora je ograničeno, s obzirom da financijsko tržište, otprije opterećeno grčkom financijskom krizom, zahtijeva vrlo brzo političko rješenje. 'Dogovor o britanskoj vladi mora se postići što prije. Ne želimo da se ovo pitanje 'povlači' do unedogled. Ima trenutaka kada morate donijeti odluku bez obzira na to je li postignut dogovor ili nije', izjavio je britanski ministar financija Alistair Darling. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene