Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađenje s presudom Europskog suda

Na pomolu dogovor o promjenama ustava bez kojih BiH ne može u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U BiH već dulje vrijeme pokušavaju postići dogovor o izmjenama ustava koji moraju uskladiti s presudom Europskog suda za ljudska prava kako predstavnici nacionalnih manjina ne bi bili diskriminirani u obnašanju vlasti. Dogovor je sadanavodno na pomolu.

Čelnici šest vladajućih stranaka u BiH su nakon sastanka održanog u subotu izrazili očekivanje da će do travnja postići dogovor o ustavnim reformama po presudi Europskog suda za ljudska prava, kako bi zemlja mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji dok je posebni predstavnik EU u BiH (EUSR) Peter Sorensen na sastanku predstavio mogući kompromisni prijedlog oko izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane" Milorad Dodik Nemiri u koaliciji Problemi u BiH: Tri stranke optužile Dodika za izravno kršenje Daytonskog sporazuma

Nakon višesatnog sastanka u Sarajevu čelnici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDS-a Mladen Bosić i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić bili su optimistični, no nisu iznijeli konkretne pojedinosti što bi mogao predstavljati kompromis.

>> Zadovoljan sastankom: Lagumdžija zahvalio Pusić i Hrvatskoj!

"Stvari idu u dobrom smjeru, jer se u okviru izravnih izbora pokušava naći zajednički imenitelj koji će uvažiti prava svih naroda i pojedinaca, kao i specifičnosti koje postoje u BiH", rekao je Lagumdžija.

Po njegovim je riječima posebni predstavnik Sorensen izrazio spremnost pomoći kako bi se usvojile ustavne promjene kojima bi se provela presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kako bi i predstavnici manjinskih naroda, uz tri konstitutivna naroda, mogli birati članove državnog Predsjedništva i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda.

Pri tome EU predlaže uvođenje sustava elektorskog načina biranja članova državnog Predsjedništva. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da u slučaju nepostizanja dogovora BiH ne bi mogla podnijeti prijavu za članstvo u EU kao i organizirati izbore sljedeće godine jer bi bili u suprotnosti s presudom Suda u Strasbourgu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da bi se vodeće političke stranke mogle usuglasiti do travnja o ustavnim reformama. Dodao je da su predstavnici stranaka razgovarali i o načinu knjiženja vojne imovine te je zaključeno da se provede sporazum postignut prošle godine na razgovorima vođenim u Banja Luci.

Posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen istaknuo je da će Europska unija osnažiti dijalog s političkim čelnicima kako bi BiH pronašla rješenje oko ustavnih reformi. Provedba ustavnih reformi uvjet je kako bi BiH podnijela zahtjev za otvaranje pregovora s Europskom unijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene