Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve fotografije u boji

NASA OBJAVILA VELIKO OTKRIĆE 'To je izazov na kojem radimo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve slike u boji izmaglice Plutonove atmosfere otkrivaju da je ona plava. Osim toga, znanstvenici su otkrili da se na Plutonu nalaze brojne regije u kojima je prisutan led.

Led na Plutonu jedno je od dva velika otkrića koje je o tom patuljastom planetu danas objavila NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klizi ŠTO JE OVO? Na površini Plutona snimljen misteriozni objekt Slika nije dostupna Stigle s New Horizona Nasa objavila spektakularne nove snimke Plutona

'Tko bi očekivao da je nebo u Kuiperovom pojasu plavo? Predivno je', rekao je Alan Stern, glavni istražitelj tima koji prima podatke sa svemirske letjelice New Horizons, na istraživačkom institutu Boulder u američkoj saveznoj državi Kolorado gdje su proučavane fotografije u boji pristigle u NASA-u prošlog tjedna.

NASA OPET IMA VELIKE VIJESTI 'Ovaj svijet je živ'

Moguće je da su čestice maglice sive ili crvene, ali način na koji raspršuju plavo svjetlo privuklo je pažnju znanstvenog tima New Horizons.

'Ta jasna plava boja govori nam o veličini i sastavu čestica izmaglice. Plavo nebo često je rezultat raspršenog sunčevog svjetla veoma malih čestica. Na Zemlji, te čestice su veoma male molekule dušika. Čini se da su na Plutonu lakše, ali još relativno male – čestice slične čađi koje nazivamo tolini', rekao je istraživač Carly Howett.

Znanstvenici vjeruju da se čestice tolina formiraju visoko u atmosferi, gdje se ultraljubičasto sunčevo svjetlo raspada i ionizira dušik i molekule metana te im omogućuje da reagiraju jedna s drugom kako bi formirale sve kompleksnije negativno i pozitivno nabijene ione.

Led na Plutonu

Na Plutonu je otkriveno i mnogo malih regija s ledom. Ti ledeni dijelovi podudaraju se s ranije viđenim crvenim mrljama na površini Plutona, a znanstvenici još ne znaju zašto.

'Iznenađena sam time što je ta zaleđena voda toliko crvena. Ne znamo koja je veza između leda i crvenih tolina na površini Plutona', istaknula je istraživačica Silvia Protopapa.

'Razumijevanje zašto se voda nalazi tamo gdje se nalazi, a ne na drugim mjestima, je izazov na kojem radimo', rekao je istraživač Jason Cook.

Svemirska letjelica 'New Horizons' trenutačno se nalazi pet milijardi kilometara od Zemlje te svi sustavi u njoj funkcioniraju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene