Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fotografiju Kurza s porukom

Zbog skandalozne naslovnice pokrenuta istraga: "Napokon je moguće ubiti bebu Hitlera"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijska policija pokrenula je istragu protiv njemačkog satiričkog časopisa Titanic zbog sumnje u počinjeno djelo poziva na ubojstvo političara Narodne stranke Austrije (ÖVP) Sebastiana Kurza, javljaju u utorak austrijski mediji.

Njemački je satirički časopis Titanic, odmah nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora u nedjelju, kada je postalo izvjesno da je ÖVP najjača stranka, a njezin predsjednik Kurz vjerojatno budući kancelar Austrije, na Twitteru objavio fotografiju Sebastiana Kurza i preko njega nišan. Slika je popraćena tekstom: "Napokon je postalo moguće ubiti bebu Hitlera".

Austrijski mediji govore o "pozivu na ubojstvo", a policija u Beču preko Twitera je priopćila kako je pokrenula istragu.

"Slučaj smo prebacili nadležnim službama", priopćila je policija. Austrijski mediji nadalje javljaju da je slučaj prebačen na Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma.

"Djedov paradoks"

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Slika nije dostupna drama u austriji VIDEO Govorila o Kurzu pa pala u nesvijest: Zastupnica se srušila na izvanrednoj sjednici parlamenta

"Ubiti bebu Hitlera" često je spominjana verzija tzv. djedova paradoksa koji pokušava dokazati nemogućnost putovanja kroz vrijeme.

Paradoks je u tome da onaj koji, putujući kroz vrijeme, može doći u situaciju da ubije svog biološkog djeda prije negoli on upozna njegovu baku, zapravo ne bi onda ni bio začet, niti bi mogao putovati kroz vrijeme. Smatra se da je ovaj paradoks prvi predstavio pisac znanstvene fantastike Rene Barjavel.

Populističke poruke

New York Times je, primjerice, prije dvije godine svoje čitatelje upitao bi li ubili bebu Hitlera da im se za to pruži prilika.

Dio njemačke javnosti kritički se odnosi prema pobjedi Sebastiana Kurza zbog njegovih desničarskih, populističkih poruka. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene