Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužva s prijavama

Na Mladića se plaća porez!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Onaj tko BIA-i dojavi informacije o haškom bjeguncu Ratku Mladiću za nagradu će dobiti milijun eura, ali na ime poreza država će mu uzeti dio tog novca, u iznosu od oko 140 tisuća eura, piše srbijanski Press.

Novac će dobiti samo osoba na temelju čije informacije haški bjegunac bude i uhićen i to u roku od 15 dana, ali umanjenu za iznos poreza. Tako će onaj tko oda vrijedne informacije na kraju zaraditi oko 850 tisuća eura. Porez na nagradu za hvatanje drugog haškog optuženika Gorana Hadžića je manji jer je manja i nagrada. Onaj tko o njemu ima dragocjene informacije na kraju će dobiti oko 250 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo"

Kako piše srbijanski Press bez obzira što se radi o nagradi koju je raspisala država onaj tko dobije novac za odavanje informacija o Mladiću i Hadžiću mora platiti porez na dohodak građana. 

>> Navala na BIA-u: Srbi pohrlili s dojavama o odbjeglom Mladiću

>> Izvješene potjernice s raspisanim nagradama za Mladićem i Hadžićem

'Svaki budžet u svijetu, pa i naš, ima stavku 'tekuće rezerve', odakle bi i novac za nagrade bio isplaćen. Konkretno, novac bi se osigurao povlačenjem sredstava iz Uprave za trezor, koja je pri Ministarstvu financija', objašnjava Rasim Ljajić. 

Brammertz: Mladić i Hadžić ne mogu izbjeći suđenje

Sve osobe protiv kojih je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju podigao optužnicu zbog ratnih zločina, suočit će se sa suđenjem pred međunarodnim sudom, a to se odnosi i na preostalu dvojicu bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, izjavio je Glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz.

'Poruka je jednostavna: nema nekažnjivosti i ne može biti utočišta za Mladića i Hadžića. Njima će se suditi pred međunarodnim sudom bez obzira na to gdje i kada budu uhićeni', kazao je Brammertz u intervjuu koji je objavilo sarajevsko 'Oslobođenje'. 

>> 'Najbolje da se Mladić i Hadžić predaju'

On je potvrdio da se, prije svega u suradnji s vlastima Srbije, poduzimaju napori da dvojica bjegunaca budu privedena dok ICTY još funkcionira. Objasnio je da će, ako se to ne dogodi, svakako biti uspostavljen mehanizam koji će osigurati da se sudi svima, bez obzira na to kada budu uhićeni te da Ujedinjeni narodi trenutačno dovršavaju planove vezane uz taj projekt.

Brammertz je istaknuo da se Tužiteljstvo ICTY-a trenutačno ozbiljno priprema za suđenje Radovanu Karadžiću te da će izvesti brojne svjedoke i materijalne dokaze kako bi dodatno rasvijetlilo teške zločine i utvrdilo Karadžićevu osobnu odgovornost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene