Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na kutijama cigareta ubuduće šokantne fotografije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada razmatra mogućnost donošenja zakona koji bi duhansku industriju prisilio da na kutije cigareta tiska šokantne fotografije oboljelih organa uzrokovanih pušenjem.

'Mi trenutačno istražujemo mogućnost prisile tiskanja šokantnih upozorenja za koje mislim da bi ovog ili onog pušača moglo odvratiti od posezanja za cigaretom', izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva Klaus Vater.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene

Prije toga je Njemačka udruga za pomoć oboljelima od raka od vlade zatražila da po uzoru na ostale članice Europske unije duhansku industriju prisili da osim pisanih upozorenja na kutije cigareta tiska i šokantne slike raka grla ili pušačkih pluća.

'Jedna slika govori više od tisuću riječi', rekla je predsjednica
udruge Dagmar Schipanski. Ona zastupa mišljenje da bi šokantne slike mogle biti 'jezičac na vagi' koji bi pušača potaknuo na odvikavanje.

'60 posto pušača u Njemačkoj bi se rado odreklo ovog poroka i možda bi upravo slika primjerice poodmaklog tumora potaknula na odlučujući korak', smatra Schipanski.

Prvi rezultati ispitivanja pušača koji bi trebali pokazati učinak
'šokantne kampanje' trebali bi biti objavljeni sljedećeg mjeseca.

Otpor prema uvođenju obveze tiskanja šokantnih fotografija na kutije cigareta je unutar demokršćansko-socijaldemokratske vlade primjetan kod demokršćana koji drže kako ni dosadašnja kampanja pisanih upozorenja nije pokazala učinak.

Glasnogovornik Kršćansko-demokratske unije za pitanja
zdravstva Willi Zylajew drži kako je najnovija kampanja pokušaj 'skupine čangrizavaca' da zadru i u posljednji kutak privatne sfere građana. U Njemačkoj su 34 posto odraslih građana aktivni pušači, a 22 posto svih preranih smrtnih slučajeva se povezuje s pušenjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene