Obavijesti Video Pretražite Navigacija
35.000 birača

Na Kosovu počeo referendum lokanih Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbi sa sjevera Kosova počeli su glasovati na spornom referendumu na kojemu će odlučivati o ustupcima na koje je Beograd pod pritiskom Europske unije pristao u korist Kosova.

Više od 35.000 birača u četirima općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova pozvano je da s 'da' ili 'ne' odgovori na pitanje: ‘Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosova?’

Osamdeset i dva biračka mjesta u tim općinama otvorila su se u 7.00 sati po srednjoeuropskom vremenu a zatvorit će se u 19.00 sati. Glasovanje će se nastaviti u srijedu.

Referendum je počeo dva dana uoči četvrte obljetnice proglašene neovisnosti Kosova, 17. veljače 2008., koju Srbi na Kosovu i u Beogradu ne žele priznati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSTIGNUT DOGOVOR Vučić nakon sastanka sa Srbima na Kosovu: "Ujutro počinje uklanjanje barikada" Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

>> Kosovo: Samoopredjeljenje ponovo prosvjeduje na granici

Srbijanski predsjednik Boris Tadić nedavno je to glasovanje ocijenio neustavnim. ‘Referendum može samo pridonijeti produbljivanju krize. Prije svega, nije u skladu s ustavom’ Srbije, kazao je Tadić.

Na Kosovu, s dva milijuna stanovnika, trenutačno živi oko 120.000 Srba, među kojima 40.000 na sjeveru, uz granicu sa Srbijom. Srbi s juga, koji žive u enklavama okruženim albanskom većinom, ne sudjeluju na referendumu.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i vlasti u Prištini i navode da on neće imati nikakvih pravnih posljedica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene