Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje mržnje

Na Facebooku objavljena jeziva pjesma: Trojac iz BiH optužen zbog veličanja četničkog pokreta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv trojice pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje u toj zemlji, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Optuženi su D. S. (63) iz Ključa, S. A. (64) iz Bileće te R. L. (57) iz Trebinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Govor mržnje Ide u zatvor: "Objavljivao je fotografije i stihove koji veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu" Ilustracija Sramotno FOTO Splitom se šire odvratni grafiti: "Ovo nikada neće biti prihvatljivo"

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su sudjelujući na okupljanju koje je u ožujku 2019. kod Višegrada organizirao "Ravnogorski pokret Republike Srpske" veličali četnički pokret te prijetili pripadnicima drugih naroda i pozivali na nasilje.

Njihove prijetnje posebice su bile usmjerene prema Bošnjacima koji žive na području Višegrada.

Na društvenim mrežama i danas je dostupna snimka na kojoj optuženi R. L. uz gusle izgovara: "Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina."

U optužnici je navedeno kako su R. L. i druga dvojica optuženih svojim postupcima izazvali strah i uznemirenost stanovništva na području BiH, a posebice povratnika u Višegrad i okolna mjesta.

Stoga ih se tereti da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, opisano u članku 145. Kaznenog zakona BiH.

Pripadnici četničkog pokreta iz RS, Srbije i Crne Gore tijekom gotovo svih poratnih godina okupljaju se u Višegradu i okolici kako bi tamo slavili Dražu Mihailovića, suradnika nacista i ratnog zločinca odgovornog, uz ostalo, za masakr baš nad višegradskim muslimanima 1943. godine.

Optuženi S. A. tijekom posljednjeg rata u BiH zapovijedao je paravojnim postrojbama koje su sudjelovale u opsadi Sarajeva te je dobio titulu četničkog vojvode.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene