Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimanje bioloških, kemijskih i drugih uzoraka

Na Dunavu počela najveća riječna istraživačka ekspedicija u svijetu ove godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod okriljem Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR) u Vukovaru je danas predstavljen projekt 'Zajedničko istraživanje Dunava' (ZID 3) u kojem sudjeluje 14 podunavskih zemalja i Europska komisija, a riječ je o najvećoj riječnoj istraživačkoj ekspediciji u svijetu u 2013. godini koja je ujedno i Međunarodna godina suradnje na području voda Ujedinjenih naroda.

Zahvalivši Vladi RH i 'Hrvatskim vodama' na tehničkoj i drugoj potpori projektu, izvršni tajnik ICPDR-a Ivan Zavadsky istaknuo je da se istraživanje provodi duž 2400 kilometara Dunava, od Regensburga u Njemačkoj do delte Dunava u Rumunjskoj, te da traje šest tjedana - od 13. kolovoza do 26. rujna.

Pročitajte i ovo Trakošćan - 2 Vraća se stari sjaj? Hrvatski dvorac na listi je najljepših u Europi, ali već godinama oko njega je crno grotlo: Posjetitelji su u čudu, a odgovorni imaju novo obećanje Slika nije dostupna Deblji od metra LEDOLOMCI NA DUNAVU ''Teško je prognozirati hoće li se plan ostvariti''

>> Dan 'Europske Amazone': Predana povelja Ministarstvu zaštite okoliša

Podsjetio je da se prvi takav projekt provodio na Dunavu 2001. godine (ZID1), a drugi 2007. (ZID2) i rekao da su oni osigurali ključne informacije koje su pomogle utvrditi glavne probleme i njihove uzroke te doprinijele u Podunavlju kao i u EU pri donošenju odluka o odabiru pravih mjera za rješavanje problema.

Rezultati za godinu dana

U ovogodišnje istraživanje (ZID3) direktno je uključeno 28 znanstvenika različitih profila, a uzorke i druge podatke obrađuju i vodeći laboratoriji diljem Europe. Ekspedicija Dunavom i uzimanje bioloških, kemijskih i drugih uzoraka na ukupno 68 lokacija vodi se s dva broda - srbijanskog 'Argusa', koji je zajedno s laboratorijskom opremom nedavno obnovljen, te rumunjskog 'Istrosa', a u uzorkovanju ribe na 32 dunavske lokacije sudjeluju i dva austrijska plovila.

Izvršni tajnik Ivan Zavadsky, među ostalim, naglasio je da su mjere poduzete između projekata ZID 1 i ZID 2, a temeljem prikupljenih informacija iz ta dva projekta, dovele do općenitog poboljšavanja kakvoće vode. Ovogodišnji rezultati istraživanja bit će poznati za godinu dana.

Ekološka važnost voda

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol istaknula je izuzetnu važnost projekta u kojem i hrvatski stručnjaci sudjeluju već niz godina.

'Ovo je veliki projekt koji osim što ističe ekološku važnost voda predstavlja i podlogu za velik dio investicija koje će u dogledno vrijeme provoditi u vodnom gospodarstvu', rekla je Špaljol te pojasnila da će se u vodno gospodarstvo do 2020. godine uložiti oko 4,5 milijardi eura, u pročistače otpadnih voda i u poboljšanje kakvoće vode za piće i sve ono što je vezano za održivo upravljanje i gospodarenje vodama.

Gradnja pročistača

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, napomenuvši da su Hrvatske vode nacionalna agencija za upravljanje vodama, rekao da će Hrvatska u dunavskom slivu graditi pročistače otpadnih voda za sva naselja iznad 10.000 stanovnika.

Istaknuo je da je u Karlovcu pročistač već završen i u njega je uloženo 36 milijuna eura, pred završetkom je pročistač Slavonski Brod vrijednosti 30 milijuna eura, počela je gradnja pročistača u Sisku vrijednosti 33 milijuna eura što će se završiti do 2017. godine, ove jeseni kreće se i s gradnjom pročistača u Osijeku vrijednosti 70 milijuna eura, iduće godine u Vukovaru vrijednosti gotovo 50 milijuna eura, a iduće godine kreće izgradnja pročistača u Čakovcu.

Skup u Vukovaru pozdravili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te vukovarska dogradonačelnica Danijela Stanković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene