447203
447203
447203
447203
447203

Lovci na olupine pronašli jedrenjak koji je potonuo prije 213 godina!

  • , 20.08.2016., 11:02
  • Autor:
  • komentara

Trojica 'lovaca na olupine' na dnu jezera Ontario pronašli su super očuvan trgovački brod koji je potonuo 1803. godine.

 
 
 
 
Na dnu jezera Ontario pronađen jedrenjak koji je potonuo 1803. godine (Foto: Roger Pawlowski/Shipwreck World)
Na dnu jezera Ontario pronađen jedrenjak koji je potonuo 1803. godine (Foto: Roger Pawlowski/Shipwreck World)

Za 16-metarski trgovački brod 'Washington' (poznat i pod nazivom Lady Washington) vjeruje se da je najstariji trgovački brod ikad otkriven u jednom od Velikih jezera (međusobno povezana jezera Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontario).

Izgrađen je 1797. godine u Pennsylvaniji na jezeru Erie i bio je prvi jedrenjak koji je plovio i jezerom Ontario i jezerom Erie. Takva vrsta jedrenjaka (sloop) je na Velikim jezerima plovila samo u ograničenom vremenskom razdoblju. Kasnije su ih zamijenili jedrenjaci s dva ili više jarbola, piše Shipwreck World.

Prema izvještajima iz tog vremena brod je 6. studenog 1803. godine plovio iz Kingstona za Niagaru i nakon jakog nevremena potonuo je u blizini Oswega u državi New York. Za vrijeme potonuća bio je prepun robe, uključujući i robu i namirnice iz istočne Indije. Dijelovi tereta i broda pronađeni su idući dan na obali, a 5 članova posade koji su bili na brodu nikada nisu pronađeni.

'Washington' je, unatoč potonuću prije čak 213 godina, ostao u dobrom stanju. Ponajviše stoga jer duboka hladna voda koja ga okružuje ima niske razine kisika pa njegovo drvo nije jako istrunulo.

Pronašla suga trojica Amerikanaca, 'lovci na olupine', Jim Kennard, Roger Pawlowski i Roland ‘Chip’ Stevens, osnivači internetske stranice Shipwreck World. Olupinu su otkrili uz pomoć sonara još u lipnju, a potom su poslali minijaturnu podmornicu opremljenu kamerom.

'Nikad ne znaš što ćeš naći kada pronađeš olupinu broda poput ovog. Neki su stvarno bili oštećeni, pogotovo u oluji. No, ovaj je prilično očuvan. Čak i jarbol još stoji', kazao je Kennard.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se