Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaostao nakon bombardiranja

Kod Prevlake se nalazi 9 kilograma osiromašenog uranija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osiromašeni uranijum zaostao je nakon NATO-va bombardiranja.

Na rtu Arza, na ulazu u Bokokotorski zaljev, preko puta Prevlake, još uvijek se nalazi oko devet kilograma osiromašenog uranija zaostalog nakon NATO-ova bombardiranja, naveli su stručnjaci Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) u Podgorici koji tvrde da to ne predstavlja osobitu opasnost za ljude i okoliš te da je to područje u posljednjih desetak godina više puta čišćeno od te radioaktivne i kancerogene tvari.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Kako u ponedjeljak prenose podgorički mediji, tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije i Crne Gore 30. svibnja 1999. godine na rt Arza palo je više od 400 projektila s uranijem i tom prilikom kontaminirano je zemljište površine 30.000 četvornih metara. Stručnjaci CETI-a evidentirali su oko 87,9 kilograma osiromašenog uranija, od čega je od 2000. godine preko 90 posto uklonjeno.

Crna Gora želi polovicu Prevlake

'Učinkovitost, odnosno postotak uklonjenog uranija je preko 90 posto od prvotnog broja ostataka s uranijskim materijalom', kazali su iz te institucije podgoričkom dnevniku 'Dan' tvrdeći da je od svih kontaminiranih lokacija u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Kosovu i uopće u svijetu Arza prva koja je i službeno dekontaminirana te da za to ima provjeru i ocjenu Ujedinjenih naroda (UN) za okoliš (UNEP).

Koordinatorica za okoliš u nevladinoj organizaciji Green Home Nataša Kovačević kazala je, međutim, da tvrdnja o malom postotku osiromašenog uranija na rtu Azra govori da sanacija nije u cijelosti obavljena, odnosno da je tijekom dvije i po godine došlo do integracije uranija u zemljištu, kamenjaru, vodi i živom svijetu.

Postignut povijesni dogovor: 'Svijet će biti sigurniji'

Ona je navela da je u posao dekontaminacije uloženo oko 400 tisuća eura i da nije prihvatljivo da problem nije temeljito riješen do kraja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene