Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalna osuda

"Smrt Americi": Muslimani prosvjeduju protiv Trumpove odluke, pale njegove fotografije

Prosvjed protiv Trumpove odluke (Foto: AFP)
Prosvjed protiv Trumpove odluke (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Prosvjed protiv Trumpove odluke (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Tisuće muslimana u Iranu i diljem Azije prosvjeduju u petak protiv američke odluke da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Čelnici Irana, gdje je protivljenje Izraelu i potpora Palestincima u središtu vanjske politike od islamske revolucije 1979., osudili su potez predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegov plan da američko veleposlanstvo preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Donald Trump Službe u pripravnosti Policija na nogama zbog mogućih prosvjeda, Trump poručuje: "To je najodvratniji lov na vještice u povijesti naše zemlje"

Državna televizija prikazala je prosvjednike koji izvikuju "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu" te nose palestinske zastave i transparente na kojima piše "Jeruzalem pripada muslimanima".

U nekoliko gradova zapaljene su Trumpove fotografije, prenosi televizija.

Čelnici Indonezije i Malezije, većinski muslimanskih azijskih zemalja, priključili su se globalnoj osudi Trumpove odluke.

Izvikujući protuameričke slogane i paleći Trumpove slike, prosvjednici su se okupili pred američkim veleposlanstvom u glavnom malezijskom gradu Kuala Lumpuru.

U Indoneziji je nekoliko stotina ljudi demonstriralo pred veleposlanstvom SAD-a u Džakarti, glavnom gradu najmnogoljudnije muslimanske zemlje.

Slični prosvjedi održani su u petak u još nekoliko indonezijskih gradova te u Bangladešu i indijskom Kašmiru.

Dan ranije demonstracije su održane od Pakistana do Turske preko Tunisa i Jordana gdje je nekoliko stotina prosvjednika uzvikivalo "Smrt Izraelu" i palilo slike Donalda Trumpa.

Eskalacija nasilja prijeti u petak palestinskim teritorijima, na dan tjedne molitve muslimana, nakon poziva islamističkog pokreta Hamasa na "novu intifadu" kao odgovor na američko priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Opći štrajk, održan u četvrtak, u velikoj je mjeri na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael pripojio, a međunarodna zajednica smatra okupiranim.

Izraelski ministar smatra da je Trump dao naznaku za moguću palestinsku kontrolu dijela Jeruzalema

Ministar u izraelskoj vladi izjavio je u petak da formulacija koju je američki predsjednik Donald Trump upotrijebio prilikom priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice sugerira otvorenost za eventualnu palestinsku kontrolu nad dijelom grada, iako je rekao da će se Izrael tome usprotiviti.

Trumpovo prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo je desetljećima dugu politiku SAD. Njegova objava u srijedu razbjesnila je arapski svijet i uzbunila zapadne saveznike. Međutim, također je rekao da Washington ne usvaja stajalište o pitanjima "konačnog statusa", uključujući granice izraelskog suvereniteta u Jeruzalemu, koje dvije strane moraju dogovoriti na pregovorima.

"On je čak dao naznake da će granice u Jeruzalemu biti određene u rezultatu pregovora, što pretpostavlja opciju podjele", rekao je Zeev Elkin, koji je u vladi premijera Benjamina Netanyahua zadužen za pitanja Jeruzalema.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu. Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Lavrov ne shvaća logiku iza američkog priznanja Jeruzalema

Američka diplomacija svojim je priznavanjem Jeruzalema kao prijestolnice Izraela pogoršala situaciju na Bliskom istoku, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji u Beču na marginama ministarskog sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Pitao sam američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koja je logika iza ovog poteza" koji se protivi zdravom razumu, istaknuo je ruski ministar.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvala je u četvrtak nove napetosti na Bliskom istoku - islamistički Hamas pozvao je na novi palestinski ustanak, libanonski Hezbolah zaziva "smrt Amerike", a irački ekstremisti tvrde da su američki vojnici sada postali "legitimna meta napada", prenijele su u četvrtak agencije.

Lavrov se dotaknuo i pitanja Sjeverne Koreje, ustvrdivši da osuđuje njihov raketni program, no da je očito da su zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje provokacija Pjongjanga da nastavi s raketnim testovima.

SAD i Južna Koreja u ponedjeljak su započeli zajedničke zračne vježbe koje će simulirati napade na postrojenja Sjeverne Koreje za testiranja nuklearnih i balističkih raketa, prenio je u ponedjeljak New York Times. U vježbi sudjeluje oko 230 zrakoplova. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene