Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australska znanstvenica:

'Muškarci će izumrijeti, a taj je proces vjerojatno već počeo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenica Jenny Graves tvrdi da muškarci žive na posuđenom vremenu, odnosno da će muški dio naše vrste izumrijeti, a da je taj proces možda već i krenuo.

Australska znanstvenica kaže da je za sve kriv Y kromosom, odnosno njegova nasljedna slabost. Njezina teorija temelji se na broju gena u kromosomima. Ženski dio, kromosom X, ima oko 1.000 zdravih gena, dok je kod muškaraca na Y dijelu kromosoma taj broj evolucijom pao na 100 gena. Među njima je i SRY gen, koji određuje hoće li embrij biti muški ili ženski.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potreba za izmjenama zakona Postoje li "muški" i "ženski" poslovi? Pogledajte što o tome misle hrvatski srednjoškolci Slika nije dostupna Odstupanje od stereotipa Novo istraživanje: Ni žene ni muškarci ne misle da su nježnost i strpljenje muške osobine

>> Ovo nije obična banka sperme...

'Kod muškaraca Y kromosom je sam te je teško ispravljati greške, dok kod žena dva X kromosoma mogu razmjenjivati informacije i popravljati se', kaže Graves u svom predavanju, piše Daily Mail. Pojašnjava da su preostali kromosomi uglavnom 'smeće' te primjer lošeg dizajna. Dobra stvar u svemu je što će, kako kaže, za nestanak Y kromosoma trebati pet milijuna godina.

No, profesor Robin Lovell-Badge sa Instituta za medicinska istraživanja u Londonu upozorava da su studije pokazale kako ova propadanja dolaze u valovima te da Y kromosom nije imao gubitaka već 25 milijuna godina.

'Ako se Y kromosom i izgubi u sljedećih nekoliko milijuna godina, medicina će imati dovoljno vremena da riješi ovaj problem', kaže Chris Mason sa sveučilišta u Londonu. Jedno od rješenja je, kaže Graves, ako Y kromosom i nestane, da bi neki novi kromosom mogao preuzeti ulogu i dovesti do razvoja nove vrste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene