Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni ishodi izbora

Musavi poziva na nove prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mir Hosein Musavi, poraženi kandidat na nedavnim predsjedničkim izborima u Iranu, pozvao je na nove prosvjede protiv sporne pobjede iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, dok iranske vlasti istodobno optužuju Zapad za podupiranje uličnih prosvjeda, najvećih od Islamske revolucije 1979. godine.

Musavi je uputio poziv snagama sigurnosti da se suzdrže od uporabe sile tijekom demonstracija. Njegovi sljedbenici pozvali su građane da na prosvjed ponesu crne svijeće omotane zelenim vrpcama, što je boja koja znači potporu Musaviju, u znak solidarnosti sa žrtvama nasilja. Na svojoj internetskoj stranici oni poručuju vozačima da tijekom dana, na dva sata, upale prednja svjetla ‘kako bi pokazali solidarnost s obiteljima mučenika ubijenima u nedavnim događajima’.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Musavi tvrdi da su izbori 12. lipnja lažirani u korist Ahmadinedžada, dok vlasti u Teheranu odbacuju te optužbe. Iranski državni radio javio je da je noć na ponedjeljak protekla mirno, prvi put od izbijanja prosvjeda 13. lipnja. Iranska državna televizija prenosi da je kćerka bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija oslobođena nakon što je tijekom subotnjih prosvjeda uhićena s još četiri svoja rođaka. Istodobno, iranske vlasti nastavljaju optuživati Zapad i njegove medije za poticanje nereda.

>> Iransko Vijeće čuvara utvrdilo: Veći broj glasova nego glasača

>> VIDEO: Prosvjednici u Iranu na policiju bacili suzavac

‘Neprihvatljivo je da zapadne sile i zapadni mediji šire anarhiju i vandalizam’, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Kaškavi. ‘U brojnim europskim zemljama i Americi, umjesto da pozovu ljude da se okrenu demokratskim mehanizmima, oni su poduprli one koji izazivaju nerede’, rekao je. Upitan je li protjerivanje pojedinih veleposlanika iz Teherana jedna od opcija, on je rekao da to ne može ni potvrditi ni odbaciti te da Teheran razmatra sve moguće opcije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene