Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mursi dobio ultimatum

FOTO Drama u Egiptu: Prijeti li vojska državnim udarom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što su počeli veliki prosvjedi kojima se odazvalo više ljudi nego kada je s vlasti padao Hosni Mubarak, u Egiptu se situacija toliko zahuktala da se spominje i mogućnost vojnog puča.

22:11 Egipatske snage sigurnosti uhitile su 15 naoružanih tjelohranitelja drugog čovjeka vladajuće Muslimanske braće, Khairata El-Shatera, nakon pucnjave u kojoj nitko nije ozlijeđen, doznaje se iz sigurnosnih izvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat na ulicama Kaira U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku Slika nije dostupna Ili ste s nama, ili... Egipat na rubu: Vojska Muslimanskom bratstvu dala 48-satni ultimatum

Pucnjava je navodno izbila kada su snage sigurnosti pokušale privesti tjelohranitelje zbog navodnog nezakonitog posjedovanja oružja koje su upotrijebili protiv prosvjednika, koji su u nedjelju napali sjedište Muslimanske braće u predgrađu Kaira.

Političko krilo Muslimanske braće, Stranka slobode i pravde, opovrgnula je to izvješće, pozivajući se na Shatera koji tvrdi da je nakon pucnjave otet njegov privatni vozač. Gdje se Shater nalazi nije poznato. (Hina)

22:05 Na središnjem trgu Tahrir u Kairu trenutno ima više desetaka tisuća prosvjednika. Situacija je zasad mirna.

Vojska je, prema Reutersu, u novom priopćenju odbacila optužbe Muslimanskog bratstva da priprema vojni puč. Tvrdi da samo potiče političare na postizanje dogovora te da reagira na 'bilo ulice'.

19:45 Na službenoj Facebook stranici egipatskog predsjednika Mursija objavljena je fotografija predsjednika u društvu zapovjednika vojnih snaga generala al-Sisija i predsjednika vlade Hishama Qandila. Nije jasno je li do ovog susreta došlo danas ili je riječ o starijoj fotografiji.

New York Times prenosi izjavu jednog Mursijevog savjetnika koji je želio ostati anoniman, a koji vojni ultimatum vidi kao pokušaj puča.

18:50 Na trgu Tahrir sve je više ljudi. U jednom ih je trenutku nadletjelo pet vojnih helikoptera, što je među okupljenima izazvalo uzvike odobravanja.

Organizatori prosvjeda i jedan od viđenijih liberalnih egipatskih političara Amr Musa pozdravili su ultimatum vojske, dok su Muslimansko bratstvo i salafistička stranka Nour vojni ultimatum osudili i odbacili, strahujući od povratka vojske u politiku.

U Pentagonu nisu htjeli špekulirati što bi se moglo dogoditi u sljedećih 48 sati. Glasnogovornik George Little na konferenciji za novinare rekao je kako još uvijek iščitavaju najavu vojske. 'Ipak, rekao bih da podupiremo, kao što je američki predsjednik rekao, demokratsku tranziciju u Egiptu. Taj proces zahtijeva kompromise na svim stranama. Nadamo se da će Egipćani naći način da probleme razriješe na miran način', rekao je Little, a prenosi Reuters.

------------------------------------------

Organizatori velikog antivladinog bunta u Egiptu, koji je na ulice Kaira i drugih gradova jučer izveo nekoliko milijuna prosvjednika, predsjedniku Mohamedu Mursiju dali su rok do sutra poslijepodne da podnese ostavku ili će ga snaći još brojniji prosvjedi i 'potpuni građanski neposluh'.

Istovremeno, egipatska je vojska i Mursiju i oporbi dala rok od 48 sati da riješe nesuglasice ili će biti prisiljena 'preuzeti odgovornost'.

'Vojska ponavlja svoj poziv političarima da ispune zahtjeve naroda i objavljuje 48-satni ultimatum svima kao posljednju šansu da pokažu jesu li se u stanju nositi s ovom povijesnom situacijom kroz koju prolazi nacija. (...) Vojska upozorava sve da će, ne budu li zahtjevi naroda ispunjeni unutar zadanog roka, smatrati svojom obvezom objaviti način na koji će se situacija, pod vojnim nadzorom, razriješiti', stoji između ostalog u izjavi zapovjednika vojnih snaga generala Abdela Fattaha Al-Sisija.

>> Egipat: 7 poginulih u neredima, napadnuta i središnjica Muslimanskog bratstva

Da su demonstracije uzele maha, svjedoči i današnji sastanak pet ministara iz vlade koju je imenovao Mursi, koji razmišljaju o podnošenju ostavke i pridruživanju narodu na ulici. Riječ je o ministrima komunikacija, pravosuđa, zaštite okoliša, turizma i vodoprivrede, od kojih nijedan nije član Muslimanskog bratstva, islamističke stranke iz koje je potekao predsjednik Mursi.

Na središnjem trgu Tahrir u Kairu i danas se okupilo nekoliko tisuća prosvjednika, koji ondje kampiraju. Prema nekim najavama, veći bi skup mogao započeti u večernjim satima, kada popusti vrućina.

Jučer je, prema informacijama Associated Pressa, broj prosvjednika bio veći nego prije dvije i pol godine, kada je nakon 18 dana masovnih demonstracija svrgnut dugogodišnji autokrat Hosni Mubarak.

Mursi na ostavku ni ne pomišlja

Sam Mursi odbacuje bilo kakvu pomisao o napuštanju funkcije tvrdeći da bi u tom slučaju svaki budući predsjednik mogao biti otjeran s vlasti. Istovremeno, demonstrantima nije ponudio nikakav ustupak u zamjenu za odlazak kućama, makar nije da bi oni prihvatili išta manje od ostavke.

Na čelu prosvjednih skupova je organizacija Tamarod, što u prijevodu s arapskog jezika znači buntovnik. Ta je skupina pozvala vojsku da stane na stranu demonstranata, no unatoč nekim proturječnim i višeznačnim javnim izjavama vodećih generala, vojnici se zasad uglavnom drže po strani.

Neki od njih su navodno odbili zapovijed da čuvaju središnjicu Muslimanskog bratstva. Moguće je da je to jedan od razloga da su prosvjednici tijekom noći uspjeli upasti u centralu i gotovo je u potpunosti demolirati.

Poginulo 16, ozlijeđeno gotovo 800 ljudi

Dosadašnji su prosvjedi bili uglavnom mirni, no na pojedinim je lokacijama dolazilo do sukoba i upotrebe vatrenog oružja te je poginulo najmanje 16, a ozlijeđeno je gotovo 800 osoba.

U Kairu je najveći skup bio na središnjem trgu Tahrir te u blizini Mursijeve predsjedničke palače. Ondje je sve, uz izuzetak napada na središnjicu Muslimanskog bratstva, bilo manje-više mirno, dok su skupovi u drugim dijelovima zemlje u nekoliko navrata došli pod paljbu nepoznatih osoba, navodno islamista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene