Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekord

Munchov 'Krik' prodan za rekordnih 120 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na aukciji u New Yorku 'Krik' Edvarda Muncha prodan je za rekordnih 119.922.500 dolara. Početna cijena bila je 40 milijuna dolara.

U svega nekoliko minuta jedna od najpoznatijih slika na svijetu, 'Krik' Edvarda Muncha, od početnih 40 milijuna dolara postigla je cijenu od gotovo 120 milijuna dolara.

'Ne brinite se! Sada kada smo došli do 99 milijuna dolara imam svo vrijeme na svijetu', rekao je Tobias Meyer, koji je vodio aukciju. Aukcija 'Krika' trajala je svega 12 minuta, a bitka se svela na telefonski 'okršaj' dva anonimna ponuđača.

Ova slika ekspresionistička slika iz 1895., koja simbolizira ljudsku tjeskobu, prodana je u aukcijskoj kući Sotheby's koja ime kupca drži u strogoj tajnosti.

'Krik' je ovim srušio prethodni rekord koji je postigla prodaja slike španjolskog umjetnika Pabla Picassa 'Akt, zeleno lišće i poprsje', naslikana 1932. godine. Ona je prošle godine postigla cijenu od 106.4 milijuna dolara.

Sliku je prodao norveški biznismen Petter Olsen. 'Nadam se da će publicitet koji je slika dobila ovom prodajom povećati interes u Munchova djela', rekao je Olsen i dodao da je došao trenutak da ostatku svijeta ponudi priliku da posjeduje i cijeni ovo izvrsno umjetničko djelo. Dio od zarađenog novca Peter Olsen će uložiti u osnivanje novog muzeja, centra umjetnosti i hotela u Hvistenu, u Norveškoj gdje su Olsenov otac i Edvard Munch bili susjedi.

'Krik' bio ukraden 2004. godine

Ravnatelj Nacionalnog muzeja u Oslu, Audun Eckhoff, rekao je da su norveške vlasti odobrile prodaju slike jer se preostale 3 verzije slike nalaze u ostalim norveškim muzejima. Jedna je verzija u vlasništvu upravo Nacionalnog muzeja, a ostale dvije muzeja Munch u Oslu. Iz upravo tog muzeja najpoznatija verzija 'Krika', koja je sada postigla rekordnu cijenu, bila je ukradena 2004. godine. U posjed je vraćena 2006., a s obzirom da je imala određena oštećenja bila je potrebna restauracija nakon čega je vraćena u muzej.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene