Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Odbacio sve optužbe

Mubarak na sudu u bolesničkom krevetu: Traže da se DNK analizom utvrdi je li to doista on

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši egipatski vođa Hosni Mubarak odbacio je sve optužbe. U sudnicu su ga dovezli u bolničkom krevetu, a cijelo suđenje pratio je iza rešetaka. Izjavio je da nije kriv.

Tužitelji na suđenju svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku su ga u Kairu otpužili da je sudjelovao u ubojstvu prosvjednika te da je izdao dozvolu za uporabu bojevog streljiva, a on je sve optužbe odbacio. Tužiteljstvo je kazalo da je Mubarak 'kanio ubiti određen broj prosvjednika koji su održavali mirne demonstracije'. Bivšeg su predsjednika optužili i da je bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju dao dozvolu za korištenje bojevog streljiva protiv prosvjednika.

Tužiteljstvo je Mubaraku stavilo na teret i nekoliko slučajeva korupcije i trošenja javnog novca. 'U potpunosti odbacujem sve ove optužbe', rekao je Mubarak koji se sudu obratio s ležaja smještenog u kavezu u sudnici. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđen je Pretukao kćer pa jeo brzu hranu dok je ona umirala, njezino tijelo nikad nije nađeno: "On je čudovište i zaslužuje provesti ostatak života u zatvoru" Suđenje roditeljima dječaka ubojice masakr u Beogradu FOTO Roditelji dječaka ubojice i dvojac iz streljane se izjasnili: "Nismo krivi"

Sudi li se pravom Mubaraku?

Samo 15 minuta prije 12 sati suđenje je prekinuto, a među okupljenim prosvjednicima sve su glasnije teorije zavjere kojima se tvrdi kako je pravi Hosni Mubarak umro još 2004. godine, a njegovo mjesto predsjednika zauzeo je dvojnik. Teoriju je pred sudom iznio i glavni tužitelj te od suda traži DNK analizu kojm bi se dokazalo tko je zapravo osoba kojoj se sudi.

Mubarakova dva sina, Gamal i Alaa, kojima se također sudi, također su odbacili optužbe držeći u rukama muslimansku svetu knjigu Kuran. Odvjetnik koji zastupa obitelji ubijenih tijekom ustanka u Egiptu, kazao je da je Mubarak al-Adliju naredio ubojstva demonstranata te zbog toga zatražio smrtnu kaznu za bivšeg ministra unutarnjih poslova.

Drugi odvjetnik zatražio da je da se Mubaraka iz bolnice u ljetovalištu Šarm el-Šeik trajno prebaci u zatvor Torah u Kairu.
Blijed i odjeven u bijelo, Mubarak (83), leži na nosilima u žičanom odjeljku u sudnici uz svoje sinove Ala i Džamala, koji su također odjeveni u bijelo, što je odjeća propisana za osobe koje još nisu osuđene. Predsjednik suda Ahmed Refat zatražio je 'potpunu tišinu' tijekom suđenja i zaprijetio da će iz izbaciti svakoga tko bude postupao protivno.

Proces bivšem egipatskom predsjedniku i njegovoj dvojici sinova odgođen je do 15. kolovoza, obznanio je predsjednik suda Ahmed Refat, koji je naredio da se bivši predsjednik do sljedećeg ročišta liječi u bolnici blizu Kaira

Suđenje kao poruka ostalima

Suđenje je izravno prenosila državna televizija, a snimke procesa trebaju odaslati jasnu poruku drugim autokratskim vladarima u arapskim državama koji su suočene s prodemokratskim prosvjedima.

Ispred zgrade suda, javlja Guardian, sukobili su se Mubarakovi pristaše i protivnici. Osiguranje je ispred sudnice, samo za ovu priliku postavljene u nekadašnju Mubarakovu policijsku akademiju u Kairu, vrlo visoko.

Stotine policajaca u svečanim bijelim uniformama razdvajale su suprotstavljene strane između kojih je letjelo kamenje i boce. Mubarakovi pristaše prijetili su da će uništiti i zapaliti zatvor ako njihov vođa bude osuđen. (Hina/Agencija Vlm)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene