Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kovanje urote protiv premijera '

Turska: Bivši vojni zapovjednik osuđen na DOŽIVOTNI ZATVOR

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog pokušaja rušenja turske Vlade na doživotan zatvor osuđen je nekada glavni vojni zapovjednik. A sudi se mreži "Ergenekon", optuženoj za kovanje urote protiv islamsko-konzervativne vlade premijera Erdogana.

Bivši general turske vojske Ilker Basbug osuđen je na doživotan zatvor zbog sudjelovanja u uroti čiji je cilj bio rušenje premijera Erdogana! U ovom se procesu uz njeg anašlo još nekoliko desetaka ljudi od kojih je 21 oslobođen.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore" Izbori u Turskoj, ilustracija - 4 novi izračuni Rastu tenzije pred izbore: Aktualni turski predsjednik sve više pada

Basbug odbacuje sve optužbe, a u nedjelju navečer na Twitteru je objavio kako je njemu bliskim osobama zabranjeno da dođu na suđenje.

Sudi im se od listopada 2008., u procesu koji laička oporba naziva lovom na vještice kako bi se ušutkali kritičari Erdoganove vlade.

Mreža Ergenekon, nazvana prema mitskoj dolini u središnjoj Aziji koja se smatra kolijevkom turskoga naroda, optužena je da je sijući kaos atentatima i propagandom željela vojnim udarom srušiti Erdogana, premijera poteklog od islamista, a na vlasti je od 2002.

>>Turska vojska rastjerala stotine prosvjednika koji su htjeli na Taksim

Oko 200 prosvjednika  okupilo se ranije u blizini zgrade suda unatoč zabrani okupljanja koju je naredila lokalna vlast. Nekoliko autobusa s prosvjednicima bilo je zaustavljeno u nedjelju navečer kako bi se spriječio njihov ulazak u Silivri.

Na stotine specijalaca blokirali su ceste na prilazu sudnici i pristup je bio dopušten samo odvjetnicima, parlamentarnim zastupnicima i novinarima.

U cijeloj mreži u kojoj je više od 270 osoba, njih 64 mogli bi biti osuđeni na kazne doživotnog zatvora jer ih optužnica tereti za 'pokušaj svrgavanja ustavnog poretka silom'.

Vojska koja je desetljećima bila jamac laičke Turske Republike, srušila je tri izabrane vlade od 60-ih godina i prisilila proislamsku vladu da 1997. podnese ostavku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene